szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az S&P hitelminősítő szerint a német Deutsche Telekom a MatávRt.-ben meglévő 52,9 százalékos részesedése "különösen erős besorolási kapcsolatot teremt" a két cég között, és a magyar szolgáltató adóskockázati osztályzata mindaddig a DT-vel összhangban fog mozogni, amíg a Matáv a német anyavállalat stratégiai befektetésének tekinthető.

Az utóbbi két évben végrehajtott rendkívül gyors adósságcsökkentés miatt visszaemelte csütörtökön az elsőrendű befektetői szintre a Deutsche Telekom hosszú távú adósságának kockázati besorolását a Standard and Poor's, amely egy külön közzétett későbbi közleményben a német távközlési vállalat magyar stratégiai befektetésének, a Matávnak a felminősítését is bejelentette.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének két külön csütörtöki londoni bejelentése szerint a Deutsche Telekom és a Matáv adósi minősítése az eddigi, spekulatív elemeket is tartalmazó közepes befektetői "BBB plusz"-ról egyaránt "A mínusz"-ra javul, ami az elsőrendű befektetői kategória alapfoka.

A Standard and Poor's indoklása szerint a német távközlési piac legnagyobb szolgáltatójának nettó adóssága tavaly az előző évi 46,6 milliárd euróról 35,2 milliárd euróra csökkent.

A DT felminősítése után néhány órával, csütörtök délután kiadott külön közleményében a Standard and Poor's bejelentette a Matáv felminősítését is, annak megfelelően, hogy a hitelminősítő a magyar távközlési vállalat besorolását korábban is a német anyacégével együtt mozgatta.

A Matávról szóló bejelentés szerint a DT 52,9 százalékos Matáv-érdekeltsége "különösen erős besorolási kapcsolatot teremt" a két cég között, és a magyar szolgáltató adóskockázati osztályzata mindaddig a Deutsche Telekoméval összhangban fog mozogni, amíg a Matáv a német anyavállalat stratégiai befektetésének tekinthető.

A felminősítés után a német és a magyar távközlési szolgáltató osztályzatának kilátása egyaránt stabil, ami a Standard and Poor's szerint a Deutsche Telekomnak a fő európai piacokon elért szilárd üzleti pozícióját tükrözi.

A Standard and Poor's 2002 áprilisában rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról - a szuverén magyar devizaadósi besorolás szintjéről - a csütörtökig érvényben tartott "BBB plusz"-ra a Matáv adóskockázati besorolását, miután ugyanezt tette a DT osztályzatával, a német vállalat akkor romlónak megítélt adósságleépítési kilátásaival indokolva a lépést.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings már csaknem egy éve megelőlegezte a bizalmat a DT-nek: ez a cég tavaly május 10-én emelte vissza az elsőrendű adósi "A mínusz" kategóriába a Deutsche Telekom besorolását az addigi "BBB pluszról", a német telefonszolgáltató erőteljesen javuló adósprofiljára hivatkozva. A Fitch nem tart érvényben külön adósosztályzatot a Matávra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Média

Megalakult az IKO-Matáv Média Holding

A média és a távközlés konvergenciájának elősegítését célként kitűző, 3,2 millárd forintos tőkével bejegyzett holding tulajonosa a Matáv Rt. és az IKO Productions Kft. 50-50%-ban - áll a megalakulás kapcsán kiadott sajtóközleményben. A Matáv kétszámjegyű növekedést remél az emeltdíjas tartalomszolgáltatási piacon.

MTI Gazdaság

Zöld út a Matáv névváltásának

A Matáv Rt. neve Magyar Telekom Távközlési Rt.-re változik, az erről szóló igazgatósági előterjesztést a távközlési cég rendkívüli közgyűlése kedden hagyta jóvá.

MTI Tech

A Matáv előnye miatt méltatlankodik a Mobilkom

Az osztrák Mobilkom nem ért egyet azzal, hogy a podgoricai versenybizottság a Matáv ajánlatát tartja a legjobbnak a montenegrói távközlési vállalat, a Montenegro Telekom megvételére.

MTI Gazdaság

Tőzsdei gyorsjelentések: szárnyaló Mol, betegeskedő Matáv

Ismét alaposan rávert az elemzői prognózisokra a Mol: a magyar olajcég minden várakozást megszégyenítő, 55,16 milliárd forintos nyereségről adott számot péntek reggel közzétett negyedik negyedéves eredménykimutatásában. A profit 22 százalékkal haladja meg a Reuters 45,31 milliárd forintra számító, 11 elemző várakozása alapján készített konszenzusát.

hvg.hu Gazdaság

Nevet változtat a Matáv

A Matáv Rt. Magyar Telekom Rt.-re változtatja a nevét - jelentette be ma a cég az igazgatóság döntése után. A végső döntést a február 22-i közgyűlés hozza meg. A névváltás költségeit - akárcsak a T-Mobile esetében - a Matáv anyacége, a német Deutsche Telekom fedezi majd.

A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, mert ott dohányoznak

A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n, mert ott dohányoznak

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott

Robotlábakon sétált odébb egy 7 ezer tonnás épület Kínában – videó

Robotlábakon sétált odébb egy 7 ezer tonnás épület Kínában – videó