szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A betéti kamatok mérséklését a hitelintézetek többsége már februárban bejelentette, a hitelek kamatainak csökkentése egy hónappal később, március elején indult meg.

Míg a Magyar Nemzeti Bank február 22-iki 75 bázispontos kamatcsökkentésére a hitelintézetek 50-75 bázispontos betétkamat-mérsékléssel válaszoltak, a hitelkamatok 75-100 bázisponttal mentek lejjebb.

A Magyar Külkereskedelmi Bankban ugyancsak március elsejétől 75 bázisponttal 13 százalékra csökkentették a legjobb vállalati adósok számára meghirdetett kamat, az ún. prime rate mértékét, a többi vállalati hitelfajta kamata is ugyanennyivel zsugorodott.

A lakossági hitelek közül a lombard hitelek, betétfedezeti hitelek kamatlába ugyancsak 75 bázisponttal 13,00-13,25 százalékra csökkent az MKB-ban, a forintban nyújtott lakáshitelek és a lakossági folyószámlahitel kamata viszont csak 50 bázisponttal csökkent. A kamatperiódus hosszától függően például az MKB forint lakáshitel új kamata 13,25-14,75 százalék lett, ami 16,98-18,92 százalékos teljes hiteldíj mutatónak (THM) felel meg. A Fészekrakó Hitel 16,80-17,52 százalékos THM-mel vehető igénybe az MKB-ban.

A Raiffeisen Bankban a lakossági hitelek kamatát csökkentették március elsejétől. A forintban nyújtott lakáshitelek kamata 100 bázisponttal lett alacsonyabb. A jelzálog fedezete mellett nyújtott Raiffeisen Lakáskölcsön új éves kamata például a 5 éves kamatperiódusra 13,25 százalék lett (THM: 16,96 százalékos), a Fészekrakó hitel kamata ugyancsak ötéves kamatperiódusra 12,25 százalék (THM: 15,80 százalék.)

Az euróban nyújtott lakáskölcsön kamata 60 bázisponttal, a svájci frankban nyújtott lakáshitel kamata 100 bázisponttal lett alacsonyabb. A forintban és svájci frankban nyújtott Raiffeisen Személyi Kölcsön kamatlába egyaránt 100 bázisponttal lett alacsonyabb, az euróban nyújtott személyi kölcsön kamata nem változott. Ezek szerint a hitel nagyságától függően a évi 18,75-26,95 százalékos kamatra lehet személyi forint kölcsönhöz jutni a Raiffeisen Bankban (THM: 27,84-50,15), svájci frankban a kamat évi 8,45-15,45 százalék (THM: 15,92-44,11).

Az Erste Bankban főleg a lakáshoz kapcsolódó hitelek kamatát mérsékelték március 1-jétől 50 bázisponttal. A kiegészítő kamattámogatással új lakás vásárlására felvehető hitelek kamata például 4,49 százalékra, a használt lakás vásárlására fordítható hitelek kamata pedig 6,49 százalékra csökkent, ami 7,72, illetve 9,35 százalékos THM-nek felel meg.

Az OTP Bankban már február közepén bejelentették, hogy a legnagyobb hazai hitelintézetnél 49 bázisponttal csökkentik a 2005. március 1-je után kötött szerződések esetében az új lakás építésére és vásárlására igénybe vett lakáshitelek kamatát. Így az új lakásra öt évre fix kamatozással folyósított lakáshitelek kamata 4,0 százalék lesz (THM: 6,59), a Fészekrakó program esetében a THM 6,50 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Elbliccelik a bankok a hiteldíjmutatót

Nem lett áttekinthetőbb a lakáshitelek piaca azt követően sem, hogy január elsejétől a bankoknak kötelező feltüntetni a teljes hiteldíjmutatót (THM). Az új szabályok betartásának vizsgálatakor nyolc esetben fedezett fel hiányosságokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Hét nap

NEM FIZETŐ DIÁKHITELESEK

Január végéig 286 egykori diákhiteles hallgató ellen indított végrehajtási eljárást az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési...

Gazdaság

Ismét hódíthat a forinthitel

A hitelfelvétel céljától függ, hogy érdemes-e még mindig svájci frankban eladósodni. A lakáskölcsönöknél már kifejezetten versenyképes a forint, különösen az új lakásoknál. A használt lakásoknál pedig érdemes végiggondolni, hogy megéri-e a néhány forinttal kisebb törlesztőrészletért nagyobb kockázatot vállalni.

Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így

Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler