szerző:
MTI

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, az elmúlt hónapban 6 százalékponttal két éves mélypontjára csökkent, a TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-index pedig 4 százalékponttal 50 százalékra mérséklődött - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében.

A kkv-k üzleti trendje 2003. augusztustól tizenegy hónapon keresztül töretlenül emelkedett, majd a nemzetközi konjunktúra lassulásáról szóló előrejelzések hatására a bizalmi index az 50 százalékos határérték körül ingadozott. Egyértelmű negatív irányú tendenciaváltozás 2005 első hónapjaiban következett be, hátterében a főbb európai gazdaságok és a hazai reálgazdaság várakozásoktól elmaradó teljesítménye áll - áll a felmérésben.

A hazai vállalkozások májusi, viszonylag nagyfokú bizalomvesztése a magyar gazdaság egészét, a kibővült EU-t, ezen belül az újonnan csatlakozott országok teljesítményét alapul véve kevéssé tűnik indokoltnak és megalapozottnak - teszik hozzá. Az Ecostat megítélése szerint a mérséklődő világgazdasági növekedés, a nyugat-európai nagygazdaságok gyengélkedése és a világkereskedelem szerényebb dinamikája mellett Magyarország világátlaghoz közeli növekedése nem ad okot komoly aggodalomra.

A hazai gazdaság 2005-ben a kutatóintézet szerint 3,5 százalék körüli növekedést érthet el, a fejlődést a beruházások és bővülő export mellett a növekvő lakossági fogyasztás is segíti. A külföldi működőtőke-beáramlás élénkülése, az EU-támogatások bővülése, a termelékenység javulása a hazai cégek - a közöttük a piacképes kis- és középvállalatok - külpiaci aktivitását erősíti - fűzik hozzá. A kkv-szektor rövid távú fejlődésének kilátásai 2005-ben nem romlanak drámaian - vélik, hozzátéve, hogy a cégek lehetőségeit némiképp beárnyékolja az egyensúlyi viszonyok javítására irányuló gazdaságpolitika, javítja viszont a fejlesztési és finanszírozási pénzforrások bővülése, a kamatszint csökkenése, és a nemzeti valuta gyengülése.

Májusban a hazai kkv-k többsége negatívan értékelte az ország és saját cége fejlődési esélyeit egyaránt. A borúlátó várakozások hátterében a napokban publikált, egyértelmű lassulásra utaló első negyedéves adatok és a magas államháztartási hiány leszorítása érdekében várható korrekciós intézkedések állhatnak. A szektor májusi éves inflációs előrejelzése jelentősen felülmúlja a realitásokat, mértéke 6,2 százalék - jegyzik meg. A decemberre vonatkozó inflációs prognózist felfelé, 5,8 százalékra módosították a kis- és középvállalatok. A pesszimista inflációs korrekciók mellett a hazai cégek értékesítési áremelési törekvése, lehetősége még kisebb lett, éves szinten átlagosan 1,9 százalékra csökkent.

Szakértői várakozások szerint az inflációs trend az év végéig változó növekedési pályát ír le, a 2005. évi infláció mértékét az Ecostat 3,8 százalékra prognosztizálja. A hazai multinacionális vállalatok 2005 második félévére szóló üzleti várakozásainak romlása mögött a globális gazdaság mérsékeltebb ütemű növekedése, a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése áll - fogalmaz az összeállítás.

A TOP-100 körbe tartozó cégek háromnegyede az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást, illetve stabilitást vár. A lehetőségek rosszabbodásával éves visszatekintésben a legszélesebb kör, a vállalatok 26 százaléka számol. Saját gazdálkodása feltételeit a nagyvállalatok 30 százaléka kedvezően ítéli meg, ezzel az optimista várakozások aránya jelentősen csökkent. A pesszimista várakozások aránya 31 százalékos részesedésével másfél éves csúcspontjára jutott. 

Az Ecostat prognózisa szerint 2005-ben mérséklődő gazdasági növekedés mellett közepes beruházási tevékenység várható, ezen belül a nagyvállalatok fejlesztései az átlagosnál jobban emelkednek, a kis- és középvállalati szférában visszaeséssel lehet számolni. A nagyvállalatok legutolsó előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5,1 százalék lehet. A szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa 4,6 százalék.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Az IBM a kis- és középvállalatok piacát ostromolja

Az IBM az utóbbi időben szokatlanul élénk üzleti tevékenységet folytat Magyarországon. Talán meglepő, de az óriáscég piaci terjeszkedésének középpontjában ma már a kis- és középvállalatok állnak. Az okokról Paál Péter, az IBM Magyarország Kft. nemrégiben kinevezett vezérigazgatóját kérdeztük.

MTI Gazdaság

Ecostat: júniusban 4,4 százalékos fogyasztói infláció

Júniusra 4,4 százalékos fogyasztói inflációt vár az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Pénteken közzétett prognózisa szerint a hatodik hónapban a termelői árak szintje pedig 3,9 százalékkal haladja majd meg az előző év azonos időszakának értékét.

Gazdaság

Újabb húszmilliárd forint kis- és középvállalatoknak

A kormány szerdai 20 milliárd forinttal 100 milliárd forintra emelte az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram keretében nyújtott hitelekhez biztosított árfolyamgarancia keretet - közölte Gulyás Erika kormányszóvivő.

MTI Gazdaság

Ecostat: 3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

Az Ecostat 3 százalékra becsüli a GDP első negyedéves növekedési ütemét - mondta Belyó Pál az Ecostat igazgatója a keddi tájékoztatón, amelyen a most először alkalmazott számítási módszerük szerinti gyorsbecslés adatait ismertették.

MTI Gazdaság

Ecostat: 3,9 százalékos növekedés 2005-ben

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet 3,9 százalékos gazdasági növekedést, a beruházások 7,4 százalékos bővülését prognosztizálja 2005-re - mondta Belyó Pál igazgató.

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

Második meccsét is megnyerte a DVSC

Második meccsét is megnyerte a DVSC

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát