szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, az elmúlt hónapban 6 százalékponttal két éves mélypontjára csökkent, a TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-index pedig 4 százalékponttal 50 százalékra mérséklődött - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében.

A kkv-k üzleti trendje 2003. augusztustól tizenegy hónapon keresztül töretlenül emelkedett, majd a nemzetközi konjunktúra lassulásáról szóló előrejelzések hatására a bizalmi index az 50 százalékos határérték körül ingadozott. Egyértelmű negatív irányú tendenciaváltozás 2005 első hónapjaiban következett be, hátterében a főbb európai gazdaságok és a hazai reálgazdaság várakozásoktól elmaradó teljesítménye áll - áll a felmérésben.

A hazai vállalkozások májusi, viszonylag nagyfokú bizalomvesztése a magyar gazdaság egészét, a kibővült EU-t, ezen belül az újonnan csatlakozott országok teljesítményét alapul véve kevéssé tűnik indokoltnak és megalapozottnak - teszik hozzá. Az Ecostat megítélése szerint a mérséklődő világgazdasági növekedés, a nyugat-európai nagygazdaságok gyengélkedése és a világkereskedelem szerényebb dinamikája mellett Magyarország világátlaghoz közeli növekedése nem ad okot komoly aggodalomra.

A hazai gazdaság 2005-ben a kutatóintézet szerint 3,5 százalék körüli növekedést érthet el, a fejlődést a beruházások és bővülő export mellett a növekvő lakossági fogyasztás is segíti. A külföldi működőtőke-beáramlás élénkülése, az EU-támogatások bővülése, a termelékenység javulása a hazai cégek - a közöttük a piacképes kis- és középvállalatok - külpiaci aktivitását erősíti - fűzik hozzá. A kkv-szektor rövid távú fejlődésének kilátásai 2005-ben nem romlanak drámaian - vélik, hozzátéve, hogy a cégek lehetőségeit némiképp beárnyékolja az egyensúlyi viszonyok javítására irányuló gazdaságpolitika, javítja viszont a fejlesztési és finanszírozási pénzforrások bővülése, a kamatszint csökkenése, és a nemzeti valuta gyengülése.

Májusban a hazai kkv-k többsége negatívan értékelte az ország és saját cége fejlődési esélyeit egyaránt. A borúlátó várakozások hátterében a napokban publikált, egyértelmű lassulásra utaló első negyedéves adatok és a magas államháztartási hiány leszorítása érdekében várható korrekciós intézkedések állhatnak. A szektor májusi éves inflációs előrejelzése jelentősen felülmúlja a realitásokat, mértéke 6,2 százalék - jegyzik meg. A decemberre vonatkozó inflációs prognózist felfelé, 5,8 százalékra módosították a kis- és középvállalatok. A pesszimista inflációs korrekciók mellett a hazai cégek értékesítési áremelési törekvése, lehetősége még kisebb lett, éves szinten átlagosan 1,9 százalékra csökkent.

Szakértői várakozások szerint az inflációs trend az év végéig változó növekedési pályát ír le, a 2005. évi infláció mértékét az Ecostat 3,8 százalékra prognosztizálja. A hazai multinacionális vállalatok 2005 második félévére szóló üzleti várakozásainak romlása mögött a globális gazdaság mérsékeltebb ütemű növekedése, a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése áll - fogalmaz az összeállítás.

A TOP-100 körbe tartozó cégek háromnegyede az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást, illetve stabilitást vár. A lehetőségek rosszabbodásával éves visszatekintésben a legszélesebb kör, a vállalatok 26 százaléka számol. Saját gazdálkodása feltételeit a nagyvállalatok 30 százaléka kedvezően ítéli meg, ezzel az optimista várakozások aránya jelentősen csökkent. A pesszimista várakozások aránya 31 százalékos részesedésével másfél éves csúcspontjára jutott. 

Az Ecostat prognózisa szerint 2005-ben mérséklődő gazdasági növekedés mellett közepes beruházási tevékenység várható, ezen belül a nagyvállalatok fejlesztései az átlagosnál jobban emelkednek, a kis- és középvállalati szférában visszaeséssel lehet számolni. A nagyvállalatok legutolsó előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5,1 százalék lehet. A szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa 4,6 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Az IBM a kis- és középvállalatok piacát ostromolja

Az IBM az utóbbi időben szokatlanul élénk üzleti tevékenységet folytat Magyarországon. Talán meglepő, de az óriáscég piaci terjeszkedésének középpontjában ma már a kis- és középvállalatok állnak. Az okokról Paál Péter, az IBM Magyarország Kft. nemrégiben kinevezett vezérigazgatóját kérdeztük.

MTI Gazdaság

Ecostat: júniusban 4,4 százalékos fogyasztói infláció

Júniusra 4,4 százalékos fogyasztói inflációt vár az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Pénteken közzétett prognózisa szerint a hatodik hónapban a termelői árak szintje pedig 3,9 százalékkal haladja majd meg az előző év azonos időszakának értékét.

Gazdaság

Újabb húszmilliárd forint kis- és középvállalatoknak

A kormány szerdai 20 milliárd forinttal 100 milliárd forintra emelte az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram keretében nyújtott hitelekhez biztosított árfolyamgarancia keretet - közölte Gulyás Erika kormányszóvivő.

MTI Gazdaság

Ecostat: 3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

Az Ecostat 3 százalékra becsüli a GDP első negyedéves növekedési ütemét - mondta Belyó Pál az Ecostat igazgatója a keddi tájékoztatón, amelyen a most először alkalmazott számítási módszerük szerinti gyorsbecslés adatait ismertették.

MTI Gazdaság

Ecostat: 3,9 százalékos növekedés 2005-ben

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet 3,9 százalékos gazdasági növekedést, a beruházások 7,4 százalékos bővülését prognosztizálja 2005-re - mondta Belyó Pál igazgató.

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket