szerző:
Szűcs Gergely

Nem kis részben az állami szerepvállalásnak és a hazai befektetők megjelenésének köszönhetően egyre több kockázati tőkéhez juthatnak a magyar kis- és középvállalatok (kkv). A finanszírozás e formája azonban számos akadályba ütközhet, és kérdés, a cégek mennyire tudják kihasználni a nagyobb választékot.

Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Rt. 2004-ben készített felmérése alapján a kis- és középvállalkozások (kkv) mintegy negyede igényelne kockázati tőkét, amennyiben erre lehetősége nyílna. A kockázati tőkések által elvárt - nem ritkán 20 százalék feletti - hozamot ugyanakkor reálisan a cégek legnagyobb része nem képes teljesíteni.

A kockázati tőke csak korlátozottabb mértékben képes a kkv-k finanszírozásához hozzájárulni, a finanszírozási források között továbbra sem játszhat domináns szerepet. Jelentősége ugyanakkor a finanszírozásban betöltött szerepénél jóval nagyobb, a vállalati fejlesztésekben gyakran katalizátor szerepet tölt be.

Kis cégek és az állami finanszírozás

Kockázati tőkebefektetések a cégek életciklusa
szerint (2002-2004)
© Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület
A hagyományos, viszonylag alacsonyabb hozammal kecsegtető iparágak esetében fejlesztési célra kockázati tőkét találni a magas elvárt hozam miatt igen nehéz. Itt a kockázati tőke a kivásárlási (management-buy-out, azaz MBO, vagy management-buy-in, azaz MBI) típusú tranzakciók finanszírozásában, illetve a piac konszolidálására irányuló stratégiák megvalósításában jelenthet nagy segítséget.

A kisvállalkozások számára jelentős korlátot jelent továbbá az is, hogy méretgazdaságossági okokból még a legkisebb befektetéseket megvalósító kockázati tőkebefektetők sem nyújtanak 50 millió forintnál kevesebb tőkét, ezen kisebb cégekre koncentráló alapok pedig javarészt valamilyen nem hagyományos iparágra specializálódnak.

Jelentősen növeli ugyanakkor a kockázati tőke bevonásának esélyét a fejlesztés nagy tőkeáttétele, hiszen így az alacsonyabb, de biztosabb hozammal kecsegtető fejlesztésünk a tőkére vetítve mindjárt magasabb hozammal, viszont magasabb kockázattal is rendelkezik. Előny ilyenkor, hogy a nagy tőkeáttétel következtében a kockázati tőke magasabb hozamelvárása nem állítja megoldhatatlan feladat elé a céget.

A hagyományos ágazatok problémáira jelentenek megoldást az állami finanszírozású befektetők. A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) KKV Fejlesztési Tőkebefektetési Programja jellemzően a piacon működő kockázati tőkebefektetők által kevésbé preferált hagyományos iparágak számára nyújt egyfajta kockázati tőkefinanszírozást az 50–500 millió forintos tartományban, a szintén állami tulajdonú Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. pedig a 10-100 millió forintos tartományban, mindkettő a kockázati tőkealapokénál jóval kedvezőbb elvárt hozammal.

Mely cégek találhatnak könnyebben befektetőt? (Oldaltörés)

A kockázati tőkebefektetők igazi spektrumába napjaink sláger-ágazatai tartoznak. Nem feltétlenül a számítástechnikára vagy a biotechnológiára kell gondolni: a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület által készített 2002-2004-es összesített ágazati megoszlásban a kommunikáció, a szolgáltatások, vagy a szállítmányozás is jelentős részt képvisel.

Kockázati tőkebefektetések iparági eloszlása
(2002-2004)
© Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület
Ezekben az iparágakban többnyire az a közös, hogy reálisan képesek lehetnek a kockázati tőkés magasabb elvárásait kigazdálkodni. Bár a kockázati tőkések itt is inkább a nagyobb volumenű és kisebb kockázattal bíró fejlesztési tőkebefektetéseket preferálják, de a piacon egyre több olyan klasszikus kockázati tőkealap található, amelyek a viszonylag kisebb, 50-200 millió forintos befektetésekkel is foglalkoznak.

Itt is igaz az, hogy az 50 millió forintnál kevesebb forrást igénylő cégek számára igen nehézkes a forrásszerzés, ezen nagyságrendet külföldön az úgynevezett "üzleti angyalok" biztosítják, akik jellemzően tehetős magánszemélyek. Ez a réteg Magyarországon is kialakulóban van, ennek szervezésében jelentős szerepet képvisel az Üzleti Angyal Klub.

Megjelent a hazai tőke

Kiemelkedő jelentőségű az, hogy már a hazai magánnyugdíj-pénztáraknak is van lehetősége közvetett kockázati tőkebefektetésre, hiszen eddig a Magyarországon működő kockázati tőkealapok jellemzően külföldi intézményi befektetők finanszírozásával működtek.

Ezzel egy olyan hazai forrás nyílik meg a kockázati tőkealapok számára, amely egyrészt lehetővé teszi a kockázati tőke kínálatának további növekedését, másrészt a hazai viszonyok teljesebb megértése következtében esetenként nagyobb kockázatot vállal vagy kisebb hozamot vár el egy külföldi tőkebefektetőnél.

A hazai finanszírozású alapnak további előnye, hogy a magyar gazdasághoz több ponton kötődik, és így olyan cégek is a látókörébe kerülhetek, amelyek mások figyelmét elkerülik. 

A kockázati tőke kínálatának növekedése összességében tehát a piaci szereplők diverzifikálódását hozza magával, amely egyrészt a befektetési spektrum (mind a kisebb mind a nagyobb ügyletek felé történő) kitolódását, másrészt a hagyományos iparágak felé történő elmozdulását jelenti.

Mind a kisebb befektetések, mind a hagyományos ágazatok felé történő elmozdulásban jelentős szerepet játszanak az állami finanszírozású befektetők. A magyar piac fejlettségét jelzi az a tény, hogy az elmúlt években már nem a kockázati tőke, hanem egyre inkább a kiemelkedő növekedési potenciállal bíró cégek jelentik a szűk keresztmetszetet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Amerikai kockázati tőke a WizzAirben

Húszmillió eurós tőkeemelést hajt végre a részben magyar tulajdonban lévő fapados társaságban a légiközlekedési befektetésekre szakosodott kockázati tőkealap, az Indigo Partners LLC.

Szűcs Gergely Gazdaság

Magyarország vezet a kockázati tőke régiós piacán

A közép-európai új EU-tagországokat, Ausztriát és Görögországot is megelőzi Magyarország a GDP-arányos kockázati tőkebefektetések értékének tekintetében. Az elmúlt 15 évben ezek a tőkealapok 1,8 milliárd eurót fektettek hozzávetőleg 600 magyar cégbe.

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Megkóstolná az idei országtortát? Mutatjuk, hol teheti meg

Megkóstolná az idei országtortát? Mutatjuk, hol teheti meg

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének