szerző:
hvg.hu

Hétfőn Strasbourgban Olajos Péter (MDF) kezdeményezésére 23 magyar EP-képviselő újra sürgősségi kéréssel fordul a Bizottság belső piaci biztosához a németországi magyar vállalkozásokat érintő német hatósági atrocitások miatt.

Hétfőn Strasbourgban 23 magyar EP-képviselő ismét sürgetni fogja McCreevy belső piaci biztost, intézkedjen, hogy megszünjön a Németországban szolgáltatást nyújtó magyar, illetve uniós vállakozások zaklatása.

Mint Olajos Péter közleményében rámutat, a magyar cégek hat-hétezer munkavállalót foglalkoztathatnak Németországban az 1998-ben aláírt államközi egyezmény értelmében. Tavaly áprilisban a „Soko Pannonia” nevű akció keretében 1200 állig felfegyverzett német kommandós rohanta le 23 magyar vállalkozás németországi irodáját. Ezt követően a német hatóságok több magyar, azaz uniós vállalkozásnál tartottak házkutatást, iratokat foglaltak le, bankszámlákat zároltak, ellehetetlenítve ezzel e cégek működését.

A német hatóságok a megalapozott hazai tiltakozások ellenére is folyatják a magyar vállalkozások elleni akcióikat. Ez év április 26-án "Soko Bunda" fedőnév alatt magyar cégek ellen, számos helyen, ismét razziát hajtottak végre- emlékeztet Olajos Péter. Az érem mésik oldala, hogy - mint a HVG cikke rámutat – 95 Magyarországon működő német cégnél 65 munkaügyi jogsértést lepleztek le, közülük néhány esetben engedély nélküli foglalkoztatáést.

Az MDF-es európai parlamenti képviselő nyílt levélben fordult Charles McCreevy belsőpiaci biztoshoz a magyar munkavállalókat Németországban ért atrocitások miatt, mivel a képviselő első, a Bizottság illetékes tagjához intézett sürgősségi kérdésére – állítása szerint – semmitmondó választ kapott. McCreevy biztos állítását, amely szerint az Unió Bizottságának nem feladata a közösségi jog alkalmazásának ellenőrzése,  Olajos  nem fogadta el . Szerinte éppen ez lenne a Bizottság egyik feladata,  hogy gondoskodjon az uniós jog  betartásáról.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

NÉMETORSZÁGI FEKETEMUNKA

Nincs speciális akció a magyarok ellen, az többé-kevésbé a véletlen műve, ha a munkaügyi ellenőrzésekbe magyar cégek...

MTI Gazdaság

Soko Bunda: magyar jegyzék a német nagykövetnek

Somogyi Ferenc a Külügyminisztériumba kérette Németország nagykövetét, Ursula Seiler-Albring asszonyt, és jegyzéket adott át neki a magyar munkavállalókkal és cégekkel szembeni németországi eljárások ügyében - közölte a külügyi szóvivő.

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni