szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Augusztus elejétől 50 dolgozóval növelik a munkaügyi ellenőrök létszámát, október elején pedig újabb 50 munkaügyi felügyelőt vesznek fel - közölte Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára.

A száz új dolgozó felvételét 200 millió forintból, a költségvetési tartalék terhére finanszírozzák. Amennyiben nem elegendő ez az összeg, a Munkaerőpiaci Alapot is bevonják a finanszírozásba.

Jelenleg 170 felügyelő végzi a munkaügyi ellenőrzéseket. A létszámerősítéstől azt várják, hogy csökken a munkaszerződés nélküli, fekete foglalkoztatás.

Az államtitkár elmondta: a jelenlegi fekete foglalkoztatás 35 százalékra becsülhető. Arra számítanak, hogy a munkaügyi felügyelők számának 100-as gyarapításával százezerre bővülhet a munkaügyi ellenőrzésbe bevonható munkavállalók száma.

A több munkaügyi ellenőrzéssel arra késztetik a munkaadókat, hogy több munkavállalóval kössenek munkaszerződést, illetve jelentsék be őket foglalkoztatottként. Amennyiben év végéig 35 ezerrel több munkavállalót jelentenek be az ellenőrzések hatására, legalább minimálbéren, ez hárommilliárd forinttal emeli a költségvetési bevételeket - hangsúlyozta az államtitkár.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség júniusban célvizsgálatot indított a fekete foglalkoztatás csökkentése érdekében. Mintegy kilencezer munkaadót ellenőriztek, s több mint 4200 olyan személyt találtak, akiknek nem volt munkaszerződésük. Több mint 210 volt azon külföldiek száma, akik nem rendelkeztek munkavállalási engedéllyel, és 1600-nál is több volt azoknak a munkavállalóknak a száma, akiknek a munkaidő-nyilvántartását nem vezették az előírások szerint a munkaadók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató