szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei évben a budapesti magas kategóriájú szállodák kihasználtsága várhatóan nem éri el a tavalyi 90 százalékos szintet a Forma 1-es időszakban - közölte Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

A korábbi évekhez viszonyítva megváltozott a Forma 1-re érkező látogatók utazási szokása; míg korábban nagyobb arányban érkeztek szervezetten a csoportok a futamra, addig most a látogatók jellemzően egyénileg oldják meg az utazást - közölte Niklai Ákos, aki úgy véli, "az utolsó pillanatig is várható, hogy emelkedik a látogatók száma". Az idei Magyar Nagydíjat a korábbi évekkel ellentétben július utolsó hetében rendezik meg.

Tárnoki László, a Taverna Holding Rt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a fővárosi három-, négycsillagos szállodái ugyan tele lesznek a Forma 1 hétvégéjén, az érdeklődés azonban közel sem olyan intenzív, mint két évvel ezelőtt. Hozzátette: bár magasabb árakat szabnak ki, mint egy átlagos hétvégén, nem lehet összehasonlítani a korábbi évek szintjével. Hozzátette, hogy az elmúlt évekhez képest az idén nagyobb érdeklődés mutatkozik a spanyol vendégek részéről.

Parti János, a Danubius Hotels Rt. marketing és értékesítési igazgatója elmondta: az utolsó pillanatig akár 20-25 százalékkal is megnőhet a foglaltság. Példaként említette, hogy tavaly a Danubius 12 budapesti szállodájában a Forma 1 előtt három héttel 77 százalékos foglaltságot vártak a futam idejére, végül meghaladta a 92 százalékos szintet. Hozzátette: az idén várható, hogy ez alatt marad a foglaltság. Parti János megjegyezte, hogy nem igazán használ az idén, hogy korábban, a nyaralások ideje alatt tartják a Forma 1-es futamot. Tavaly augusztus közepén, egy évvel korábban pedig augusztus végén rendezték a magyar nagydíjat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nőtt a külföldi vendégek száma

Az idén az első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyekre 493 ezer külföldi vendég érkezett, akik 1,4 millió vendégéjszakát töltöttek el; a vendégek száma 18, az éjszakáké 14 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

MTI Gazdaság

KSH: 14 százalékkal több külföldi vendég

Az idén az első négy hónapban a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el; a vendégek száma 14, az éjszakáké 9 százalékkal nőtt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

MTI Gazdaság

Több a vendég, több a bevétel a hazai szállodákban

Az idén az első öt hónapban a szállodák átlagosan 53 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, bruttó szobaár-bevételük 13,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 6,3 százalékkal nőtt az előző év január-májusi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.