szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Népszavazáson döntenek a svájciak szeptember 25-én arról, hogy a tíz új EU-tagország polgáraira is kiterjesszék-e a szabad munkavállalási lehetőséget. Svájc elnöke, Samuel Schmid arra buzdítja az ország polgárait, hogy „bátran döntsenek a kérdésben”.

A kormány és a vállalkozások szervezetei az „igen” mellett kampányolnak, mert szerintük ez a döntés komoly lökést adhatna az ország amúgy lustán növekvő gazdaságának.

A „nem” hívei azt hangoztatják, hogy az eddigi szerződések kiterjesztése aláaknázza Svájc függetlenségét, ráadásul munkanélküliséget okoz. A 4,8 millió svájci évente többször is népszavazáson mondhatja el véleményét a helyi politikai változásokkal vagy az adópolitika alakításával kapcsolatban.

Az alpesi ország nem tagja az EU-nak, de szomszédai - Franciaország, Németország, Ausztria és Olaszország - mind EU-tagországok. Az Unióval kötött kétoldalú szerződések könnyítik meg a svájciak jelenlétét az uniós kereskedelem, munkavállalás, oktatás területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Egyre több külföldi dolgozik a sógoroknál

Ausztriában már negyvenötezerre nőtt a német vendégmunkások száma - adta hírül legfrissebb számában a News című osztrák hetilap. Tavaly szeptemberben 376 ezer külföldi dolgozott Ausztriában, közöttük közel 15 ezer magyar.

hvg.hu/labourmobility.com Világ

Külföldi munka: tippek országról-országra

Sokan próbálnak szerencsét a külföldi munkaerőpiacon, ám Európa nyugati fele sem fenékig tejfel és figyelembe kell venni a nemzeti sajátosságokat is. A hvg.hu körképéből kiderül, mire érdemes figyelni munkavállaláskor 27 európai országban.

Dezső András (hvg.hu) Világ

Magyarország a külföldiek szemével

Mi a véleményük Magyarországról és a magyarokról az ideutazó külföldieknek? A hvg.hu a legismertebb angol és francia nyelvű utazási fórumok bejegyzéseit böngészve kereste e kérdésre a választ.

eurohirek.hu Karrier

Az osztrák egyetemek megnyílnak a külföldiek előtt

Az Európai Bíróság múlt heti döntése szerint az osztrák egyetemi felvételi szabályok sértik az EU-előírásokat, az osztrák felsőoktatás ugyanis különbséget tesz az Ausztriában és a más országban érettségizettek között.

Gazdaság

Özönlenek hozzánk a külföldi nyugdíjasok

Az uniós csatlakozás óta egyre több időskorú külföldi dönt úgy, hogy Magyarországon tölti nyugdíjaséveit. Sokan jönek a jómódúbb nyugat-európai országokból, ami nem csoda, hiszen egy ottani átlagnyugdíjból messze magasabb életszínvonalat teremthetnek maguknak itt, mint odahaza.

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?