szerző:
hvg.hu

A BÉT-en határozott korrekciós jelek mutatkoznak, miközben a forint és az állampapírpiac továbbra is „menetel”. A mai helyzetben a közműtársaságok részvényei ajánlhatók vételre, a többi részvény esetében inkább kivárásra érdemes játszani.

Ennek alapvetően az a magyarázata, hogy a tőzsdei társaságok gyorsjelentései nem hoztak nagy meglepetéseket, a nagy társaságok jórészt a várakozásoknak megfelelő eredményekről számoltak be, míg a devizapiacon és az állampapír piacon továbbra is a magas likviditás által mozgatott „kamatkülömbözet-játék” a meghatározó.

A nemzetközi piaci hangulat jelentősen nem változott, de a súlypontok ismét eltolódtak kissé. A kínai jegybank közölte a valutakosár összetételét, de ezúttal ez komolyan nem hatott a piacokra, ellentétben az amerikai makroadatokkal, amelyek az infláció továbbra is növekvő pályáját mutatják. Ezzel együtt a FED által végrehajtott kamatemelés várható mértéke is emelkedik, így a dollár újra erősödni kezdett.

Devizapiac. A nemzetközi likviditásbőség továbbra is a feltörekvő piacok irányába tereli a befektetéseket, a kockázatvállalási hajlandóság érdemben nem változott. A dollár erősödése viszont figyelmeztető jel lehet, hiszen a zöldhasú izmosodása azt jelenti, hogy a tengeren túlra irányuló portfólió befektetések volumene is erősödik. Ez logikus folyamat, hiszen az egyre magasabb kamatok és hozamok a fejlődő piacok kamat- és hozamelőnyét erodálja.A forint piacán nem volt jelentős változás, az EUR/HUF keresztárfolyam augusztusban szinte végig a 243-244-es sávban tartózkodott. Korábban reális esélyét láttuk annak, hogy a sáv széléig erősödjön a hazai fizetőeszköz, de ma már látható, hogy a devizapozíciók kiépítése ezt már a 243 szintnél megakadályozza.
A piaci szereplők egy – nem elhanyagolható – része a 243-as szintnél már euró vételekkel lép a piacra. Az általunk ajánlott stratégia is ezt a pozícióépítést támogatja, hiszen a korlátos forint erősödéssel szemben egy meglehetősen nagymértékű gyengülés állhat, miközben az euró (esetleg dollár) alapú termékek hozamai emelkednek. Ajánlásunk tehát továbbra is a deviza alapú termékek vételére vonatkozik, a 245-ös EUR/HUF szint alatt.

Az éves papírok tartását javasoljuk (Oldaltörés)

Állampapírpiac. Az állampapírpiacon a folyamatok iránya nem változott, de a sebesség érezhetően csökkent. Lassul a hozamok csökkenési üteme, de ez nem jelenti azt, hogy trendforduló következne, csak annyit jelent, hogy a piac az MNB-hez mérten egy kissé „előreszaladt”.Mint látható, az augusztus 22-i MNB kamatdöntő Monetáris Tanács üléstől a piac 50 bázispontos kamatvágást vár, legalábbis ez a mérték árazódott be az állampapírpiacon. Véleményünk szerint a 25 bázispontos szintet nem haladja majd meg a vágás mértéke, mivel a nagyobb lazítás már kockázatos lehet, hiszen veszélyesen kis mértékre csökken a kockázati felár, ami a forint árfolyamára lehet negatív hatással. Most – a jövő évi ÁFA-csökkentésre gondolva – az eddigieknél nagyobb a mozgástere a központi banknak, de a jól bevált piackövető magatartáson nem fog változtatni a monetáris vezetés.

Ajánlásunk itt sem változott; az éves és éven belüli papírok tartását javasoljuk, mivel a hosszabb futamidőket kockázatosnak ítéljük meg éppen a fent említett kockázati felár drasztikus csökkenése miatt.

Részvénypiac. A nemzetközi környezet vegyes képet mutat, hiszen az emelkedő energiahordozó- és energiaárak ma már fékezőleg hatnak a piacra, míg korábban az olajipari cégek esetében inkább pozitív hatásról beszéltek az elemezők. A hazai piacon a gyorsjelentések nem hoztak – a várakozásokhoz mérten – kiugró eredményeket, így a további vételeket nem erőltetik a befektetők, de a pozícióikat még nem adják fel, hiszen a most közölt számok jelentős növekedésről adtak számot.Mint látható, az index emelkedése megtört, de a forgalom még mindig az emelkedő napokon magasabb. Ez annak köszönhető, hogy komoly intézményi befektetők nagy volumenű eladásai nem jelentek meg a piacon.

A mai helyzetben a közműtársaságok részvényei, illetve a Magyar Telekom papírjai ajánlhatók vételre, a többi részvény esetében inkább kivárásra érdemes játszani. Az eddigiekben megvásárolt részvényeket – valószínűleg még nyereséggel értékesíthetők – viszont érdemes lehet eladni és egy kedvezőbb (alacsonyabb) árszint mellett ismét belépni a piacra.

Ajánlások (Oldaltörés)

Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: tartás,

Vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás,

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- vétel: Démász, Matáv, Pplast,

Befektetési alapok:

ingatlan alapok vétele, európai részvény alapok

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ötöslottó: Itt vannak a nyerő számok

Ötöslottó: Itt vannak a nyerő számok

"A megfontolás nélküli ítélkezést súlyos csapdának tartom" - Léa Seydoux a HVG-nek a Metoo-ról

"A megfontolás nélküli ítélkezést súlyos csapdának tartom" - Léa Seydoux a HVG-nek a Metoo-ról

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Képek jöttek a tatai özönvízről

Képek jöttek a tatai özönvízről

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

Szúnyogcsípéstől feldagadt a háta egy 4 éves kisfiúnak

Szúnyogcsípéstől feldagadt a háta egy 4 éves kisfiúnak