szerző:
hvg.hu

Az utóbbi egy-két hét piaci eseményei korábbi félelmeinket igazolták. A minden piaci szegmensre kiterjedő zuhanást a nemzetközi befektetői hangulat – a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése – indította el, de messze a hazai piac gyengülése a legszembetűnőbb a térség országai közül.

Akik a korábbiakban olvasták ajánlásainkat többször is jelezték, hogy meglehetősen defenzív a portfolió-képzési gyakorlatunk. Igen ám, de „leggyengébb láncszem” teóriáját – Magyarország makrogazdasági egyenlegei messze a legrosszabbak a térségben – igazolják az elmúlt időszak piaci eseményei.

A minden piaci szegmensre kiterjedő zuhanást ugyanis a nemzetközi befektetői hangulat – a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése – indította el, de messze a hazai piac gyengülése a legszembetűnőbb a térség országai közül. Ez a momentum mutatja meg, hogy a gazdasági megfontolások fölé növő politika mekkora károkat képes okozni a gazdasági szereplők számára.

Devizapiac. Ebből a szegmensből, ennek a piacnak a nagy mozgásai indították el a mai, hazánkban is erőteljes folyamatokat. Az Egyesült Államokban bekövetkezett katasztrófa (Katrina hurrikán) után több mint 400 ezer munkahely szűnt meg, miközben az energiaárak egy átmeneti csökkenés után ismét a rekord közeli szintekhez kerültek.

Ez vezetett ahhoz, hogy a FED az eddigieknél gyorsabb és nagyobb mértékű kamatemelésre kényszerül a jövőben. Ezek a várható kamatváltozások jelentős változásokat hoztak a dollár árfolyamában, mely jelentősen erősödött az elmúlt időszakban. Várható, hogy a továbbiakban még erősebb dollárral - és magasabb dollárkamatokkal – kell szembesülnünk a számolnunk, mint eddig gondoltuk.


Meglehetősen egyértelmű kép rajzolódik ki: a zöldhasú erősödésével a forint árfolyama trendszerűen gyengül. Ennek oka, hogy a dollár erősödését a tengeren túli kamatok, hozamok erősödése idézi elő. Ez pedig arra ösztönzi a befektetőket, hogy – kockázataik jelentős csökkenése mellett – elsősorban a dollárbefektetések irányába tolják el portfolióik összetételét.
Innen egyértelmű következtetésként jutunk el addig, hogy a hazai kamat- és árfolyamszintek nincsenek összhangban a nemzetközi folyamatokkal, illetve a reálgazdasági teljesítménnyel. Ezen okok miatt a továbbiakban is a forint gyengülésére számítunk, ezért továbbra is a devizapozíciók építését javasoljuk, de míg az előző héten a 250-es EUR/HUF-ot jelöltük meg, mint alkalmas belépési pontot, ma ezt a pontot már inkább a 252-es szinthez rendeljük.

A kötvénypiaci trendek sem alakultak fényesen az elmúlt héten, hiszen itt is erős hatása volt a devizapiaci trendeknek. A hozamok emelkedése azonban nem párhuzamos eltolódást idézett elő a teljes lejárati skálán, hanem a hosszabb futamidők áresése volt jelentősebb.


A kivárást ajánljuk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A kötvénypiaci trendek sem alakultak fényesen az elmúlt héten, hiszen itt is erős hatása volt a devizapiaci trendeknek. A hozamok emelkedése azonban nem párhuzamos eltolódást idézett elő a teljes lejárati skálán, hanem a hosszabb futamidők áresése volt jelentősebb.A továbbiakban kisebb korrekciók mellett ismételt hozamemelkedésekre számítunk, így ajánlásunk lényegében nem változott; kivárás. Az amerikai és az európai kötvények hozama is emelkedik, miközben az alacsony hazai jegybanki alapkamat – a csökkenő infláció miatt – továbbra is csökkenthető lenne, de ez a mai piaci helyzeten nem időszerű, így az októberi (jövő hétfő) kamatdöntő MNB ülés változatlanul hagyja az alapkamatot, amit a piac már ki is árazott a kötvényekből. A továbbiakban pedig nem zárható ki – a legrosszabb szcenárió esetén – a kamatemelés sem.

Részvénypiac. Ezen a „fronton” tényleg jelentős „vereséget” szenvedhetett az, aki jelentős részvénypozíciókat vállalt az elmúlt egy-két hétben. Visszautalva az előző heti ajánlásunkra – amikor a lehető legkonzervatívabb magatartást javasoltuk – azt látjuk, hogy a kockázatvállalási hajlandóság nemzetközi szintű megcsappanása éppen a legrizikósabb szegmenst érintette a legérzékenyebben. A nagy forgalom melletti nagymértékű esés figyelmeztető jel; a befektetők a továbbiakban nem kívánják fenntartani – a jelenlegi árak mellett – pozícióikat.
A mai helyzetben azt látjuk, hogy a nagy kumuláció megszűnt, de ma még korai lenne temetni a piacot, mivel van esély arra, hogy 20 000 és 21 000 pont között megálljon az esés.

Ezzel együtt ma még ez nem látható előre olyan biztosan, hogy felelősséggel ajánlhatnánk itt vételeket. Annak ellenére sem, hogy egyes cégeknek a mai helyzet akár kedvező is lehet, mivel a befektetők nem egyes részvényeket, hanem magát a „piacot adják”. Itt arra gondolunk, hogy az erős dollár a gyógyszeripari vállalkozások számára jó pozíciókat teremt, de ha ennek ellenére folytatódik a tőkekivonás, nem sokat segít a javuló fedezeti hányad és a növekvő eredmény sem. Ajánlásunk így ezen a területen is a kivárás.


Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: kivárás

- vállalati kötvények: kivárás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: kivárás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

Befektetési alapok:

- ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tragédia Cognacban: leégett egy 2500 hektoliteres szeszraktár

Tragédia Cognacban: leégett egy 2500 hektoliteres szeszraktár

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja

Szinte már nagyító kell hozzá: körbefotóztuk a Vespa cuki mikroautóját

Szinte már nagyító kell hozzá: körbefotóztuk a Vespa cuki mikroautóját

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Zivatarokkal jön a lehűlés, de a hétvégén még kánikula várható

Zivatarokkal jön a lehűlés, de a hétvégén még kánikula várható

Másik cég túrta ki a corvinos tetőmozit

Másik cég túrta ki a corvinos tetőmozit