szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezet szeptemberben 1,4 milliárd eurós kereskedelmi többletet ért el küldő országokkal szemben, kisebbet a tavaly szeptemberi 2,5 milliárdnál, de erősen javított az augusztusi, 2,2 milliárd eurós kereskedelmi hiányhoz képest, jelentették az EU statisztikai hivatalában hétfőn.

Az első kilenc hónapban az euróövezet összes kereskedelmi többlete 24,1 milliárd euró volt, az egy évvel korábbi, 58,2 milliárd eurós többletnek kevesebb mint a fele, az export 6 százalékos és az import 11 százalékos növekedése nyomán, amit főleg az energiahordozók és a nyersanyagok drágulása okozott.

Az egész EU külső kereskedelmében 9,1 milliárd eurós hiány volt szeptemberben, nagyobb a tavaly szeptemberi, 8,3 milliárdos deficitnél, de kisebb az augusztusi, 14,1 milliárd eurós hiánynál.

Az első kilenc hónapban az egész EU kereskedelmi hiánya 72,2 milliárd euró volt, közel kétszerese az egy évvel korábbi 46 milliárdos deficitnek, miután az export 9 százalékkal, az import 12 százalékkal nőtt.

Az első nyolc hónapban - vagyis a szeptemberi adatok nélkül - a hétfőn megjelent összesítés szerint Németországnak volt a legnagyobb kereskedelmi többlete, összesen 109,1 milliárd euró, és Nagy-Britanniának a legnagyobb hiánya, 65,5 milliárd euró értékben.

Az első nyolc hónapban az euróöövezet kereskedelmi többlete 40,1 milliárd dollárra nőtt az Egyesült Államokkal szemben az egy évvel korábbi 39,5 milliárdhoz képest, ellenben Kínával szemben a hiánya 45,3 milliárd euróra emelkedett 30,7 milliárdhoz képest. Oroszországgal szemben, főleg az olaj- és a gázimport miatt, az euróövezet kereskedelmi hiánya 19,7 milliárd euróra ugrott a tavalyi első nyolchavi 12,8 milliárdhoz képest.

Az első nyolc hónapban az egész EU kereskedelmi többlete 53,8 milliárd dollárra nőtt az Egyesült Államokkal szemben az egy évvel korábbi 48,2 milliárdhoz képest, de Kínával szemben a hiánya 64,9 milliárd euróra emelkedett 47,3 milliárdhoz képest. Az egész EU kereskedelmi hiánya 32,2 milliárd euró volt Oroszországgal szemben, majdnem a felével meghaladva a tavalyi első nyolchavi, 22,1 milliárdos hiányt.

Az EU statisztikai hivatalának hétfőn megjelent összesítése szerint Magyarország exportja az első nyolc hónapban 11 százalékkal 31,4 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 28,2 milliárdhoz képest, az importja 7 százalékkal 33,3 milliárd euróra emelkedett 31,2 milliárdhoz képest, így a kereskedelmi hiánya 1,9 milliárd euróra csökkent 3 milliárdhoz képest.

A hétfőn megjelent, szeptemberi adatok igazolták azt az általános piaci és szakmai meggyőződést, hogy az euróövezetben az export javulása táplálja most a növekedést - lassan ledolgozva az import energia és a nyersanyagok áremelkedésének fékező hatását a GDP-re -, miközben a belső fogyasztói bizalom és kereslet még gyenge.

Az euróövezeti GDP a harmadik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, a második negyedévi, 0,3 százalékos negyedéven belüli növekedésről gyorsulva. Az euröövezeti GDP a harmadik negyedévben 1,5 százalékkal, a második negyedévben 1,1 százalékkal, az első negyedévben 1,3 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedben 1,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbihoz képest. Az euróövezeti országok GDP-je átlagosan 2,1 százalékkal nőtt tavaly, az EU statisztikai hivatalának legfrissebb becslései szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette

Duma Aktuál: Feszül a duci slim fit a Fidesz-vezérkaron, csak Németh Szilárdon tart ki a sátorvászon

Duma Aktuál: Feszül a duci slim fit a Fidesz-vezérkaron, csak Németh Szilárdon tart ki a sátorvászon