szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a központi hitelinformációs rendszer (ismertebb nevén: Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, BAR) szabályozásának módosítása átláthatóbbá teszi a lakosság számára a rendszer működését.

A BAR működését is szabályozó hitelintézeti törvényt (Hpt.) módosító törvényjavaslat vitáját már megkezdte a parlament, a változások várhatóan 2006-tól lépnek életbe.

A BAR lakossági részével kapcsolatban számos, az ügyfelek szempontjából előnyös változásra kerül sor. Így pontosítanák, hogy a magánszemélyek milyen esetben kerülhetnek fel a feketelistára. Ennek feltétele a törvénytervezet szerint az, hogy valaki legalább a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbért (2005-ben 57 ezer forintot) kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint 90 napon át késlekedjen.

A BAR-ba bekerülő magánszemélyek esetében ezentúl nemcsak az adott ügyfél személy- és lakcím azonosító adatait, hanem a kölcsönszerződés típusát, számát, megkötésének és lejáratának időpontját, a hitel és a fennálló tartozás összegét is nyilvántartanák.

A pénzügyi intézményeknek a szerződés megkötését megelőzően írásban tájékoztatniuk kellene adósukat arról, hogy személyes adataik milyen esetben kerülhetnek be az adósnyilvántartásba. Emellett 30 nappal az adatok BAR-ba való továbbítása előtt is értesíteniük kellene az ügyfelet arról: tartozása akkora, hogy felkerülhet a "feketelistára". Az adatok továbbításáról 8 napon belül ugyancsak tájékoztatni kell az ügyfeleket.

Az ügyfelek a javaslat szerint évente egyszer ingyenesen, bármelyik hazai hitelintézetnél tudakozódhatnának arról: szerepelnek-e, s ha igen, milyen okból a BAR-listán. Az erről szóló információt az adott hitelintézetnél maximum 9 munkanap múlva kapnák meg zárt borítékban.

Ha valaki álláspontja szerint jogosulatlanul került a listára, kifogással élhetne hitelintézeténél vagy a BAR-t kezelő adatközpontnál. A kifogást a kézhezvételt követő 15 napon belül ki kell vizsgálni, s ha annak helyt adnak, az ügyfél adatait néhány munkanapon belül törölni kell a tervezet szerint.

Az ügyfél - a kifogás kivizsgálásának eredményéről szóló tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül - gyorsított eljárással lefolytatandó pert is indíthat a lakhelye szerinti bíróságon, ha szerinte adatai nem jogosan kerültek be a nyilvántartásba. A csalárd kártyaigénylőkhöz hasonlóan a jövőben a csalárd hiteligénylők is bekerülnének a BAR-ba, a kezesek ugyanakkor várhatóan megúszhatják ezt a jövőben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács Andrea (hvg.hu) Gazdaság

Több sebből vérzik a banki feketelista

Adminisztrációs hiba, elmaradt felszólítás, pár ezer forintos tartozás – néhány példa arra, amikor az ügyfél indokolatlanul kerül a rossz adósok táborába. A bankok adósainak nyilvántartására szolgáló BAR-listán ma már 200 ezren szerepelnek. Ma sem lehet tudni, melyek a fel- és lekerülés pontos feltételei. A szükséges törvénymódosításon több szervezet is dolgozik, ám jóváhagyásának időpontja egyelőre bizonytalan.

Gazdaság

Kik és miért kerülhetnek fel a banki feketelistára?

A Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) listáján mind a természetes személyek, mind a vállalkozások adatait nyilvántarthatják. Kérdés azonban, hogy kik és miért kerülhetnek fel erre a listára, meddig maradnak BAR-osok, és belenézhetnek-e a róluk nyilvántartott adatokba.

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

Egy igenen múlik az evangélikusok új megállapodása a kormánnyal

Egy igenen múlik az evangélikusok új megállapodása a kormánnyal

Másodszor is kikapott Babos Dohában

Másodszor is kikapott Babos Dohában