szerző:
MTI

Nem irányította át az erdélyi magyar televízió létrehozására kapott 300 millió forintos támogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hanem mindössze elvi döntést kért a támogatótól, egyezzen bele abba, hogy az összegből a romániai magyar elektronikus médiát támogassák - jelentette ki kedden Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az egész napos sugárzásúra tervezett, önálló erdélyi magyar televízió támogatásáról két évvel ezelőtt Medgyessy Péter akkori kormányfő biztosította Markó Bélát, az RMDSZ elnökét, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pedig meghívásos pályázat útján ítélt meg 300 millió forintot a televízió alapítása céljából létrehozott Janovics Jenő Alapítványnak.

A témáról egy magyarországi napilap közölt írást keddi számában. Ebben az olvasható, hogy a céltámogatás rendeltetésének megváltoztatásáról (nevezetesen arról, hogy a már meglévő romániai magyar elektronikus műhelyeket támogatnák a 300 millióból) állítólag egyetlen ember - Takács Csaba - határozott, aki nem kérte ki az erdélyi magyar televízió létesítésére hivatott alapító testület többi tagjának véleményét.

A romániai magyar politikus "szemenszedett hazugságnak" nevezte az állítást. Közölte: a pénz rendeltetéséről még nem döntöttek, mindössze a magyar kormány elvi beleegyezését kérték, hogy ezt a pénzt a romániai magyar televíziózásra fordíthassák. Takács szerint ha a magyar kormány ezt a pénzt már elkülönítette, azzal mindenképpen a romániai magyar televíziózást kellene támogatni, hiszen a jelenlegi stúdiók a szükséges minimális ellátottsághoz képest is csak nagyon szűkös anyagi támogatásban részesülnek.

Takács hangsúlyozta, hogy a 300 millió forint nem elég a televízió beindításához. Ugyanezt állapította meg eddigi egyetlen ülésén a Janovics Jenő Alapítvány kuratóriuma is. "Ha a kuratórium tegnap összeült volna, csak arról beszélhetett volna, hogy nem elég ez a pénz, ha ma összeülne, akkor is csak ugyanezt állapíthatná meg. Ezért kértük az elvi beleegyezést a magyar kormánytól, hogy a kuratórium tagjainak egyáltalán legyen miről beszélniük" - mondta Takács.

Szakértők szerint a legrosszabb esetben is minimum egymilliárd forint kellene ahhoz, hogy a televízió működhessen, de fenntartása így is gondokat okozhat a későbbiekben. Takács szerint gondoltak arra, hogy romániai pénzforrást is keressenek a működtetéshez, ez viszont csak akkor jöhet szóba, ha a televízió már beindul.

Csak a pénz negyede érkezett meg (Oldaltörés)

Nagy Zsolt, a televízió létrehozásával megbízott Janovics Jenő Alapítvány kuratórumának elnöke (a román kormány jelenlegi hírközlési és informatikai minisztere) megerősítette: az alapítvány a magyar kormányhoz valóban intézett egy szándéknyilatkozatot, amelyben azt kérték, hogy a digitális műholdas szórású televíziózás helyett a pályázatban megítélt támogatás rendeltetését változtassák meg, mégpedig úgy, hogy a romániai magyar elektronikus média támogatására használhassák azt. Nagy Zsolt szerint az elvi beleegyezés megszületése után a kuratórium például pályázatot írhatna ki erre az összegre.

Nagy cáfolta, hogy az alapítványnak már tavaly el kellett volna számolnia a támogatással, mivel a pénz egynegyedét csak az idén tavasszal utalta át az IHM romániai bankszámlára. Hangsúlyozta: jelenleg is csak az összeg egynegyede van a romániai számlán. Hozzátette: ezzel az összeggel kamatostól elszámolnak majd.

Csép Sándor médiaszakember, az alapító testület tagja nem titkolta felháborodását amiatt, hogy a kuratórium tagjainak megkérdezése nélkül döntöttek ebben az ügyben. Szerinte még arról is meg kellett volna kérdezni az alapítvány kuratóriumát, kérjék-e egyáltalán a magyar kormány beleegyezését a pénz szétosztásához.

Csép szerint az egész napos önálló erdélyi magyar televízió ötlete az övé volt. Ezért is rosszalja, hogy a magyar kormány a politikai szférának, azaz az RMDSZ-nek ajánlotta fel a pénzt, és nem a civil szervezetnek számító Magyar Újságírók Romániai Egyesülete számára (MÚRE). "Elvégre én akkor a MÚRE elnöke voltam, és már tizenöt éve szorgalmazom az egész napos erdélyi magyar televízió létrehozását" - mondta Csép Sándor.

A szakember reméli, hogy a pénzt nem fogják "átirányítani", azaz szétforgácsolni. Hangsúlyozta: nem akarja megfosztani a különböző műhelyeket, stúdiókat a támogatások lehetőségétől, de ebből a pénzből létre lehetne hozni egy olyan, tapasztalt szakemberekből álló csoportot, amely a megszületendő erdélyi magyar televízió égisze alatt már készítene műsorokat. Ebből a 300 millióból lehetne kamerákat, vágóprogramokat, elektronikát, állványokat, reflektorokat vásárolni - mondta Csép Sándor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
TV|Rádió

Erdélyi magyar tévé: az év második felében indulhat

Még nem tudni, a magyar kormány mennyit fordít az erdélyi magyar televízió beindítására, mindenesetre a tévé kuratóriumának elnöke azt kéri a kormánytól, a takarékossági intézkedések ne érintsék a tervezett televízió költségeit.

Illegális terhességi tesztek miatt tört ki a botrány a francia kézilabdázóknál

Illegális terhességi tesztek miatt tört ki a botrány a francia kézilabdázóknál

Hazaengedték a Vuhanból hazahozott magyarokat a kórházból

Hazaengedték a Vuhanból hazahozott magyarokat a kórházból

Több civilt öltek meg egy szaúdi harci gép lelövése utáni megtorlásban

Több civilt öltek meg egy szaúdi harci gép lelövése utáni megtorlásban

Hongkongban rizsért és vécépapírért ölik egymást az emberek

Hongkongban rizsért és vécépapírért ölik egymást az emberek

Már Európában is van halálos áldozata a koronavírusnak

Már Európában is van halálos áldozata a koronavírusnak

Táliboknak hitt az amerikai hadsereg néhány piknikezőt, kilenc civilt öltek meg

Táliboknak hitt az amerikai hadsereg néhány piknikezőt, kilenc civilt öltek meg