szerző:
MTI

A Malév hivatalos meghívást kapott a oneworld légiszövetségbe, miután sikeresen befejeződött a minőségügyi és biztonsági audit a magyar nemzeti légitársaságnál.

Az AirBridge gratulált

A Malév privatizációjában érdekelt AirBridge Rt. üdvözöli a magyar légitársaság meghívását a oneworld légiszövetségbe - áll a cég keddi közleményében. A közlemény hangsúlyozza: ezzel a Malév egy olyan szövetségbe léphet, amely kollektíven nyereséges, meghatározóan magántulajdonban lévő légitársaságok együttműködésén nyugszik. Hozzáteszik: egy hasonló jövőképpel rendelkező Malév lehet a kulcsa Budapest valódi regionális légiközlekedési központtá fejlesztésének.

"Régóta várt lépés ez egy erős és versenyképes magyar nemzeti légitársaság megteremtése irányában, amelyben az Airbridge is hosszú távon érdekelt" - idézi a közlemény Leonov Pétert, az AirBridge  igazgatósági tagját. Hozzáteszik: a magyar légitársaságnak befektetésre és fejlesztésre lesz szüksége ahhoz, hogy megfeleljen a versenynek. "Mi készen állunk erre," - tette hozzá Leonov. Hangsúlyozzák: Budapest regionális elosztó központtá válásában fontos szerep jut a Malévnak, hiszen ehhez több átszálló, tranzit utast kell szállítania a társaságnak.

Az AirBridge-t a Malév privatizációjában való részvétel céljával alapították többségében magyar magánszemélyek és Borisz Abramovics, az AirUnion, Oroszország legnagyobb légiszövetségének elnöke, egyben a KrasAir vezérigazgatója. A társaság a privatizáció előző, eredménytelennek nyilvánított fordulójában, a legjobb szakmai és pénzügyi ajánlatot tette a közlemény szerint. Az AirBridge célja, hogy a privatizációban való sikeres részvételével a Malévot erős és versenyképes magyar nemzeti légitársasággá fejlessze és hosszú távon, eredményesen működtesse - hangsúlyozzák.

A hivatalos meghívásról szóló megállapodást Veres János pénzügyminiszter és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Hónig Péter, a Malév igazgatósági elnökének jelenlétében Gönci János, a Malév vezérigazgatója és John McCulloch, a légiszövetség első számú vezetője írta alá.

Veres János kiemelte, hogy a szövetségi csatlakozással a privatizáció előtt álló Malév jövedelmezősége, így értéke is jelentősen emelkedhet. Kóka János méltatta, hogy újabb ágazat, a légiközlekedés területén növekedhet jelentősen az ország versenyképessége. Szerinte a szövetségi csatlakozás jobb menetrendet, alacsonyabb jegyárakat és nagyobb kedvezményeket jelenthet majd az utasoknak.

Gönci János ismertette, hogy 2007 végéig számításaik szerint 8-8,5 százalékponttal nő a férőhely kihasználás, ami jövőre 4 százalékponttal emelkedhet, 4-6 milliárd forinttal növelve az árbevételt. "Így jövőre a Malév üzemi tevékenysége nullszaldóssá válhat" - fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva Hónig Péter elmondta, hogy a Malév hálózatát a csatlakozást követően módosítani kell, ám, mint mondta, konkrét elképzelés még nincs.

"Jelenleg nem tervezzük a hosszú távú járatok megszüntetését" - mondta. A Malév az idén májusban írt alá szándéknyilatkozatot a csatlakozásról. A teljes jogú tagsághoz még össze kell kötnie a magyar légitársaság IT rendszerét a szövetséghez tartozó légitársaságok rendszerével, össze kell hangolnia a főbb belső folyamatokat és kétoldalú megállapodásokat kell kötnie a szövetségben érdekelt partnerekkel.

John McCulloch a oneworld szövetségről elmondta: a Malév lesz a légiszövetség első kelet-európai tagja. A közeljövőben Ázsia legnagyobb, a világ harmadik legnagyobb légitársasága, a Japan Airlines is tagja lesz a oneworld szövetségnek, és ez többlet utasforgalmat jelent a Malév és a Budapest Airport Rt. számára is.

A szövetségnek nyolc légitársaság a tagja és tizenkettő a csatlakozók száma. Tavaly a csoport összesen 240 millió utast szállított mintegy 600 repülőtérre. A három nagy légiszövetség közül a oneworld az egyetlen, amelynek tagjai összességében nyereségesek; tavaly együttesen 1,34 milliárd dollár profitot értek el. A szövetség tagjai 60 milliárd dollár bevételt könyveltek el az elmúlt évben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kétmilliós bírság a Malévnak

A Gazdasági Versenyhivatal 2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Malévot, a légitársaság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas reklámjai miatt.

Gazdaság

Közel 350 dolgozót bocsát el a Malév

Csoportos létszámleépítésre készül a Malév - értesült a Népszabadság. Még az idén körülbelül 350 fővel, azaz körülbelül 10 százalékkal csökkenhet a cégnél dolgozók száma.

MTI Gazdaság

Az AirBridge újra indulna a Malévért

Amennyiben az ÁPV Rt. új privatizációs eljárást ír ki a Malév értékesítésére, az AirBridge Magyarország Rt. szeretne újra pályázni, korábbi ajánlatán azonban nem javít - mondta Zubek János, az AirBridge Rt. felügyelőbizottsági tagja.

MTI Gazdaság

Malév: ismét pályáznak az oroszok

Az orosz KrasAir részt vesz a Malév idei év végi, vagy jövő év eleji megismételt privatizációs tenderén - jelentette be kedden az orosz légi vállalat vezérigazgatója.

Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania

Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

A Fitch és az S&P is megerősítette a magyar adósbesorolást

A Fitch és az S&P is megerősítette a magyar adósbesorolást

Az ember már akkor beszennyezte a Himaláját, mikor még el sem jutott oda

Az ember már akkor beszennyezte a Himaláját, mikor még el sem jutott oda

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

"Hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy kicsit felrázta a pedagógusokat" - videó

"Hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy kicsit felrázta a pedagógusokat" - videó