szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euró bevetésére 2009-től készülő Szlovákia péntekről szombatra virradóra belépett az "euró előszobáját" jelentő ERM-2 rendszerbe, amit az ország vezetői rendkívüli lelkesedéssel üdvözöltek.

Az ERM-2 árfolyamrendszerbe történt besorolás reálissá teszi, hogy Szlovákia 2009-től az unió pénznemét használhassa. Az ország pénzügyi jogharmonizációja során elért eddigi közeledésnek köszönhetően megnyíló kapuk ténylegesen is közelebb hozzák az euró alkalmazását - hangsúlyozták a hírt lelkes nyilatkozatokkal fogadó szlovák kormányzati politikusok.

Mikulás Dzurinda miniszterelnök az előrelépést a szlovák korona jelentős megerősödésének igazolásaként értékelte és kiemelte, hogy Pozsony most három visegrádi partnerét, Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot tudta lekörözni, azokat, akiket korábban csak utolérni igyekezett.

A szlovák közszolgálati rádióban Dzurinda úgy fogalmazott: minél korábban sikerül meghonosítani az unió egységes fizetőeszközét, "annál több impulzus érkezik az országba, annál gyorsabban növekszik a gazdaság és az életszínvonal." Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint "ezzel elkezdődött az utolsó maastrichti feltétel, a pénzügyi stabilitás teljesítésének folyamata."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Szlovákia helyett hazánkat választhatja a Hankook

A dél-koreai Hankook gumiipari vállalat nem Szlovákiát választja 500 millió eurós közép-európai gyártótelepe színhelyéül, miután a pozsonyi vezetés elutasította a vállalat fejlesztési támogatásra vonatkozó igényét.

MTI Világ

Szlovákia: ismét elmaradt Dzurinda leváltása

Az előrejelzéseknek megfelelően ismét nem tudta leváltani a szlovák kormányfőt a kormányzási ambícióit hirdető ellenzéki Robert Fico, aki a szlovák parlamentben immár sokadszor tett kísérletet Mikulás Dzurinda eltávolítására.

MTI Gazdaság

Szlovákiában terjeszkedhet a MÁV

A MÁV is azon cégek között van, amelyek kötelező érvényű ajánlatot tehetnek a szlovák Cargo Slovakia vasúti teherfuvarozó vállalatra szeptember 30-ig - írta hétfői számában a pozsonyi Pravda.

MTI Gazdaság

A magyar deficit már a szlovákoknak is fáj

Magyarország államháztartási hiányának folyamatos emelkedése hátrányosan érintheti a szlovák gazdaságot is - idézte Ivan Miklos pénzügyminisztert a szlovákiai angol nyelvű lap, a The Slovak Spectator.

Hét nap

SZLOVÁKIA BEELŐZÖTT

Javította Szlovákia adóskockázati besorolását kedden a világ vezető hitelminősítői közé tartozó Fitch Ratings, és...

MTI Gazdaság

A Fitch odavan a szlovák gazdaságért

Alig több mint egy évvel a szlovák külső adósság elsőrendű "A" sávba emelése után, kedden tovább javította, és ezzel a magyar szint fölé emelte Szlovákia szuverén adóskockázati besorolását a Fitch Ratings, amely szerint az ország a „figyelemreméltó" költségvetési reformok révén „legkésőbb" jövőre az euróövezet előtti átváltási mechanizmus (ERM-II.), 2009-ben pedig az euróövezet tagja lesz.

MTI Világ

Bugár az MKP lejáratásával gyanúsítja a szlovák titkosszolgálatot

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke azt gyanítja, hogy a szlovák titkosszolgálat (SIS) azzal a szándékkal szivárogtat ki nem hiteles információkat, hogy a novemberben esedékes megyei és a jövő ősszel tartandó országos képviselőválasztások előtt gyöngítse a túlságosan erős szavazóbázissal bíró magyar politikai erőt.