szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 35 ezer munkaadónál tartottak munkabiztonsági és munkaügyi ellenőrzéseket az idén az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez tartozó felügyelők. A vizsgált cégeknél alkalmazott 1 millió 182 ezer munkavállaló közül mintegy 197 ezer foglalkoztatásánál nem tartották be a jogszabályokat.

 

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szerint az intézmény a munkaügyi ellenőrzések keretében november 15-ig 17756 munkaadónál, 618350 munkavállaló foglalkoztatását ellenőrizte. A munkaügyi előírásokat több mint 185 ezer munkavállaló esetében nem tartották be a munkaadók. Ezért 7663 határozattal 2 milliárd 452 millió forintos bírságot szabtak ki.

A feketemunka elleni fellépés érdekében, az idén júniusban országos célvizsgálatot indított az intézmény. Összességében 5433 munkaadónál 19920 munkavállalót foglalkoztattak jogszabályellenesen.

A szabálysértések döntő része a munkaszerződés, bejelentés nélküli foglalkoztatás volt. Az esetek kisebb részében külföldiek munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatása, valamint színlelt szerződéssel történő alkalmazás volt a probléma.

Az előbbi miatt 401 munkaadót vontak felelősségre 1124 munkavállaló, a második miatt 150 munkaadót 972 munkavállaló jogszabálysértő foglalkoztatásáért. Mindezért 3540 határozattal 1 milliárd 182 millió forint bírságot szabtak ki.

A közbeszerzési eljárásban induló, augusztus óta az általuk minősített 1835 cég közül háromnál volt kifogásolható a munkaügyi jogszabályok betartása. A közbeszerzési törvény szerint csak a rendezett munkaügyi kapcsolatokat fenntartó cégek juthatnak állami megrendeléshez.

Munkabiztonsági ellenőrzéseket több mint 17 ezer munkaadónál végeztek, 563305 munkavállalóra vonatkozóan. Ennek során 2929 munkavédelmi bírságot szabtak ki 11741 munkavállaló előírásoktól eltérő foglalkoztatásáért mintegy 600 millió forint értékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Hétmilliárdot költenek közmunkaprogramokra

Heves megyében 45 településen 800 munkanélküli kapcsolódhat be a december elején induló közmunkaprogramba – jelentette be a Közmunka Tanács elnöke Egerben csütörtökön.

KSH Gazdaság

Munkanélküliség: egy év alatt 1,2 százalékkal nőtt

A munkanélküliségi ráta 7,3 százalék volt az idén az augusztus-októberi időszakban, ami 1,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál és megegyezik a július-szeptemberivel – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

Sok szabálysértés történik a munkaügyi jogszabályok ellenére

Sok munkavállalót alkalmaznak a munkaadók feketén, a nyáron indított célvizsgálat során fél év alatt 20 ezer ilyen munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatást találtak - ismertette Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke szerdán Budapesten egy szakmai konferencián.

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket