szerző:
MTI

Erőteljes hitelezési expanzió, a devizahitelek további térhódítása, a külföldi források arányának növekedése, gyarapodó profit, emelkedő jövedelmezőség - így jellemezhető a bankszektor háromnegyed éves teljesítménye a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorsjelentése szerint.

A szeptember végén 34 szereplős bankszektor mérlegfőösszege a felügyelet honlapján közzétett jelentés szerint az első kilenc hónapban az előző év azonos időszakáénál (10,9 százalék) gyorsabban, 11,2 százalékkal növekedett, így a harmadik negyedév végén elérte a 16 407 milliárd forintot. 

A vizsgált időszakban a bankok 313,2 milliárd forint adózás előtti és 273,9 milliárd forint összegű adózott profitot realizáltak. Az adózott nyereség - a bankadó idei bevezetése ellenére - némiképp meghaladta a tavalyi egész évi 272,5 milliárd forintot és 17,6 százalékkal több volt a tavalyi első kilenc havinál. A jelentés szerint csupán két kisbank volt veszteséges.

A szektor nemzetközi mércével mérten igen kedvező jövedelmezősége a tavalyi első kilenc havihoz viszonyítva kismértékben tovább javult (az első félévhez képest azonban némiképp csökkent). Az adózott nyereségből számított évesített átlagos eszközjövedelmezőség (ROA) 2,29-ről 2,34 százalékra emelkedett. A tőkejövedelmezőség (ROE) némileg mérséklődött - 27,17-ről 26,29 százalékra -, de még mindig kiemelkedően magas - derül ki a gyorsjelentésből. (Az EU 15 tagállamában a legutóbbi adatok szerint - 2003-ban a hitelintézetek átlagos jövedelmezősége 8,3 százalék volt.)

A kamatmarzs - az átlagos mérlegfőösszegre vetítve - a tavalyi első háromnegyedévi 3,9-ről 4,06 százalékra bővült. A felügyelet szerint a bankok a széles marzsot a csökkenő kamattrend közepette a forrásköltségek leszorításával tudták megőrizni, de az első félévi adatok után ez már nem okozott meglepetést - jegyzi meg a jelentés. 

A működési költséghatékonyság javulása a harmadik negyedévben megállt: míg a tavalyi első kilenc hónapban az átlagos mérlegfőösszeg 2,81, az idén már 2,85 százalékát tették ki a működési költségek.

Mint a jelentésből kitűnik, a bankok mérlegében egyre nagyobb arányt képvisel a deviza, szeptember végén már elérte a szektor összesített mérlegfőösszegének közel 37 százalékát (2004 végén 33,2 százalék volt). Az 1650 milliárd forintos eszköznövekmény 67 százalékát a devizaeszközök adták.
 
Míg a vállalkozói hitelezésben a devizahitelek az idén szeptember végéig közel 280 milliárd forinttal bővültek, a forinthitelek csupán közel 50 milliárd forinttal gyarapodtak. Hasonló tendencia érvényesült a háztartások hitelezésében is, ahol az idei 537,1 milliárd forintos növekményből közel 500 milliárd forint devizahitel volt.

A deviza térhódítása figyelhető meg a forrásgyűjtésben is, ahol a növekmény 61,5 százalékát a - jelentős részben külföldről származó - devizaforrások tették ki. A belföldön kibocsátott, ám külföldi tulajdonba kerülő jelzáloglevél-források 2004 végéhez képest 21 százalékkal gyarapodtak. A belföldi betétek kilenc hónap alatt 6,2 százalékkal, a 3,3 százalékos fogyasztói árindexet meghaladó ütemben gyarapodtak, így reálértéken is növekedtek.

A vállalkozói és háztartási hitelek korosodása még nem idézte elő a problematikus tételek jelentős növekedését - állományuk a harmadik negyedévben 3,1 százalékkal, 11,8 milliárd forinttal gyarapodott -, ám jelentősen, 8,8 százalékkal - 101,8 milliárd forinttal - emelte a különös gondossággal figyelendő tételekét.

A kedvező jövedelmezőség lehetőséget teremt a növekedés kockázatainak tőkeoldali kivédésére, vagyis a belső tőkeképzésre - hívja fel a figyelmet a felügyelet. A PSZÁF adatai szerint a szektor súlyozott átlagos fizetőképességi (korábbi terminológiával tőkemegfelelési) mutatója szeptember végén 11,44 százalék volt, ám néhány nagyobb banknál 9 százalék alá csökkent. Igaz, a mutatókat négy bank kivételével az idei mérleg szerinti eredmény nélkül számították (a többi bank nem auditáltatta évközi eredményét), a profitok beszámításával kedvezőbb lenne a kép - derül ki a jelentésből.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Magyar bank a világ legjobbjai között

A német ProfNet Institute for Internet-Marketing által a bankok internetes megjelenését értékelő nemzetközi kutatás első eredményei alapján a világ 2500 banki honlapja között dobogós helyen végzett a Raiffeisen Bank Rt. internetes oldala.

MTI Gazdaság

Aratnak a bankok: 240 milliárdos profit szemptemberig

A 34 hazai hitelintézet az idén az első háromnegyed évben 241,946 milliárd forint nettó profitot ért el, mintegy 9 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

MTI Gazdaság

Aratnak a hazai bankok

Folytatódott a magyarországi bankpiac koncentrációja 2005 első hat hónapjában. Az öt legnagyobb bankcsoport rendelkezett a bankcsoportok összesített konszolidált mérlegfőösszegének 74,2 százalékával, míg 2004 végén ez az arány 73,1 százalék volt.

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Pikó: Ígérem, meg fogjuk szolgálni a bizalmat

Pikó: Ígérem, meg fogjuk szolgálni a bizalmat

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek