szerző:
MTI

Üzemet épít a járműiparban érdekelt németországi Heiche cégcsoport Sátoraljaújhelyen. A beruházás száz új munkahelyet teremt jövőre.

A Heiche-csoport az autóipar és gépipar beszállítói közé tartozik, elsősorban fém felületkezelést végez. Az ötmillió eurós beruházás egy éven belül közel 60 új munkahelyet teremt a térségben.

A gyár helyszínéül azért választották a zempléni várost, mert a szlovák határ mentén fekszik, ugyanakkor könnyen megközelíthető Románia is. Az új cég jól illeszkedik a térségben korábban elindított Kárpátok Beszállítói Klaszter programhoz. A gazdasági kezdeményezés a magyar–szlovák–ukrán hármashatár menti régióban tervezett, évi 1,2 millió autó gyártásához szükséges beszállítói feladatokra alakult. A sátoraljaújhelyi üzem a hatvan saját dolgozó mellett a szolgáltató, beszállítói társaságokkal együtt több mint száz embernek ad majd munkát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Gyorsuló növekedés, beruházási boom.

Ý Az idei második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal előzetes számításai alapján, ami jelentős gyorsulást mutat a január-márciusi időszak 2,9 százalékos adatához képest. A képet árnyalja, hogy a tavalyi szökőév plusz egy munkanapjával korrigálva az első negyedéves GDP-növekedés 3,6 százalékos volt. Az első fél évben a gazdaság a kiigazítatlan adatok alapján összességében 3,5 százalékkal, a "naptári" hatást beszámítva pedig 3,9 százalékkal nőtt. Ezen belül az árutermelő ágazatok dinamizmusa meghaladta a szolgáltató szektorét. A nemzetgazdasági beruházások folyó áron számolt 985,6 milliárdos értéke az idei második negyedévben 9,4 százalékos volumennövekedést jelent 2004 azonos időszakához viszonyítva. Az építési beruházások 13,9 százalékkal ugrottak meg, de a feldolgozóipariak is 5,6 százalékos többletet produkáltak - szemben az első negyedéves 2,1 százalékkal. A KSH előzetes adatai szerint az első fél évben 1667,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, ami 8,3 százalékos volumennövekedésnek felel meg.

MTI Itthon

Tizenkétmilliárdos egészségügyi beruházás Debrecenben

Megkezdődött Magyarország történetének legnagyobb, az Európai Unió által támogatott, Auguszta-programnak nevezett egészségügyi beruházása Debrecenben. A teljes áron 12,12 milliárd forintba kerülő beruházáshoz 9 milliárd forintot az EU, 1,71 milliárd forintot a központi költségvetés, 1,3 milliárd forintot pedig az egyetem saját forrásként biztosított.

Gazdaság

Kóka titokban tárgyal a Hankook beruházásáról

Japán útjáról nem egyenesen Budapestre tér vissza jövő hétfőn Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, hanem titokban ellátogat a dél-koreai fővárosba, ahol a Hankook vezetőivel egyeztet az abroncsgyártó tervezett félmilliárd eurós nagyberuházásáról.

MTI Karrier

Tanulmány készült a beruházás és a foglalkoztatás kapcsolatáról

Elsősorban a zöldmezős beruházásoknak van foglalkoztatás bővítő hatásuk, az 1995 és 2000 közötti időszakban például évente mintegy 20 ezerrel bővült ilyen fejlesztések alapján a feldolgozóipari létszám - állapítja meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható foglalkoztatáspolitikai elemzés.