szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdemes-e a pesti belvárosban irodát bérelnie annak a vállalkozásnak, amely pénzügyekkel foglalkozik? Jól jár-e egy komputercég Óbudán? A fővárosi irodapiac jól láthatóan és egyre inkább tagozódik, így cégünk székhelyét, telephelyét nemcsak a közlekedés minősége, hanem a hasonló vállalkozások közelsége szerint is érdemes kiválasztani.

Presztízs és praktikum: e két dolog indokolja, hogy a cégvezető főként Budapesten belül olyan városnegyedben, olyan környéken keressen irodát, ahol több hozzá hasonló vállalkozás is található. A jól behatárolt területen helyet kapó nagyobb számú cég növeli e terület rangját, afféle „ágazati városnegyed” jön létre. Így a kapcsolattartás is könnyebb: hosszas utazgatások és egyeztetések helyett cég és ügyfele (például sajtóorgánum és reklámügynökség) összefuthat a közeli étteremben és gyorsan nekiláthat a tárgyalásnak, akár fél órával előbb megszervezve az egészet. E negyedeket gyűjtöttük össze: a kerületet vagy városrészt a megfelelő cégprofilokkal párosítottuk, így megrajzolva Budapest és környékének irodatérképét. A területek bérleti díját külön táblázatban is feltüntettük.

XI. kerület: a számítástechnika és telekommunikáció kerülete

Az irodapiaci verseny két vezető kerülete a XI. és a XIII kerület. A főváros budai kapujának számító XI. kerület olyannyira divatos, hogy a négy nagy, hazánkban is működő nemzetközi irodaforgalmazó céget tömörítő Budapesti Ingatlanforgalmazók Egyeztető Fórum (BIEF) adatai szerint, csak az év harmadik negyedévében több mint tízezer négyzetmétert béreltek ki irodának. Az itt megtalálható cégek nem elhanyagolható százaléka számítástechnikával, szoftverfejlesztéssel, illetve telekommunikációval foglalkozik. A Pantel például a Dorottya Udvarban 5146 négyzetméterre bővítette székhelyét, míg a SAP 3584 négyzetmétert bérel a MOM Parkban, míg a szintén XI. kerületi Prielle Corner-ben az EvoSoft kötött előbérleti szerződést 4500 négyzetméterre.

A kerület fellendülésének egyik oka, hogy az informatikai ágazat kedveli a campus jellegű főhadiszállásokat, vagyis az olyan elzárt területeket, amelyek leginkább a klasszikus egyetemi birtokokat idézik. Ilyen jellegű irodaegyüttes pedig kevés akad, a legismertebb közülük az Infopark, ahol nagyrészt valóban számítástechnikával és telekommunikációval foglalkozó vállalkozásokat találunk. A kerület egyébként gyorsan fejlődik, jelenleg is több irodaház építése van folyamatban. Annak ellenére, hogy bőséges a kínálat, az átlagot meghaladó - 13-16 euróba, azaz több mint 3200-4000 forintba kerül egy négyzetméter havonta - bérleti díjakkal számolhat az, aki ezt a kerületet szemelte ki irodabérlésre. Leginkább azoknak a vállakozásoknak ajánljuk a kerületet, akik nyugatról érkező ügyfeleiket nem akarják feltétlenül átutaztatni a fővároson.

Presztízskerületek

Irodabérlés szempontjából az I., II., illetve az V. kerületek számítanak presztízskerületeknek, ahol főként ügyvédi irodákat, pénzügyi cégeket és külföldi képviseleteket találunk. A hely kiválasztásánál elsősorban presztízsszempontok vezérlik e szakmák képviselőit. Bár ügyvédeket a város minden részén találni, a tekintélyes ügyfélkör a budai hegyvidéki villákban és a szigorúan vett pesti belvárosban található. A Váci utca például igazi ügyvédutca is. Számolnunk kell azonban a parkolási nehézségekkel, és az átlag feletti bérleti díjakkal, havonta ugyanis 13-18,5 euróba is kerülhet egy négyzetméter.

Óbuda: az új médiaközpont (Oldaltörés)

Miután a kilencvenes években megszűnt a sajtószékház, tíz évig nem volt olyan városi helyszín, ahol nagyobb számban csoportosultak volna lapkiadók. Az utóbbi néhány évben Óbuda vált igazi médiaközponttá. Manapság itt található a legtöbb reklámügynökség, több kiadó és médium (köztünk a hvg.hu is). Aki ezekben az ágazatokban dolgozik, annak érdemes elgondolkozni a költözésen, hiszen itt közvetlenül tárgyalhat ügyfelekkel és ügynökségekkel. A bérleti díjak 11-14,5 euró között szóródnak négyzetméterenként, ám fontos megemlíteni, hogy a parkolási nehézségeket itt sem kerülhetjük el.

Bérleti díjak összefoglalva:

Hely

Minimális ár (euró/m2)

Maximális ár (euró/m2)

Pest központ

13

15, 5

Belváros

13, 5

18, 5

Buda központ

13

16

Pest, nem központ

11

14, 5

Dél-Buda

11

14, 5

Észak-Buda

11

14, 5

Külváros

9, 5

11


1 euró kb. 250 forint
Forrás: Jones Lang LaSalle (2005. április - július)

Irodaház boulevard

A XIII. kerület legnagyobb útját, a Váci utat ma már „irodaház boulevard”-nak is nevezik, hiszen egymást érik az irodaberuházások. Pénzügyi cégeknek, könyvelőknek, ingatlancégeknek ajánlható. Különös módon több magyar bank is ide költözött: a nyugati nagyvárosokban a pénzintézetek a belső üzleti negyedet választják, ám Budapesten nincs ilyen. Ezért amely cégnek bank a megrendelője, a belvárosi bankutcán kívül itt is választhat a kínálatból. A kerület hátrányaként a kevés jó vendéglátóhelyett említhetjük, így ebédelni szinte csak irodaházon belül lehet. A bérleti díjak itt is hasonlóan alakulnak, mint Óbudán, 11-14,5 eurós négyzetméteráron válogathatunk.

Amit mindenki ismer - nevezhetjük így is a Pesti belvárost, és a budai központot is. A piackutató, munkaközvetítő, call center, fejvadász cégeknek érdemes olyan helyszínt választaniuk, amely kiemelt, jól megközelíthető. Ők ugyanis sok külsős, szerződéses munkatárssal, ügyféllel dolgoznak, akiknek fontos a könnyű közlekedés, a jól ismert tér vagy utca. Metró, HÉV, több buszmegálló közelsége fontos szempont. Nem mellékes természetesen, hogy a vállalkozásnak presztízst jelent a belső kerületi cím is. Autóval nehezen megközelíthető, és itt sem egyszerű a parkolás. A bérleti díjak pedig 13-15 euró között mozognak.

Fővárosi agglomeráció

A fővárosi agglomerációt azoknak érdemes választaniuk, akik szállítmányozással, fuvarozással, nagykereskedelemmel foglakoznak. Nem véletlenül épült több ipari vagy business park a főváros környékén. A raktárhoz, repülőtérhez, autópályához közel kell lennie az árumozgatással, nagytételes értékesítéssel foglalkozó céges irodának. Igaz, ezeket a székhelyeket csak autóval tudjuk megközelíteni, minezért kárpótol az igen alacsony bérleti díj, a városon kívül ugyanis már 6-11 eurós négyzetméteráron bérelhetünk helyiséget.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Borjúvásárcsarnokból épül az első loft irodaház Pesten

A beruházás során újjáépül a Lágymányosi-híd pesti oldalán álló volt Borjúvásárcsarnok. Az épületben 3170 négyzetméter nettó alapterületű irodateret alakítanak ki, az újjáépített csarnok lesz Budapest első "loft" irodaépülete.

hvg.hu Gazdaság

Ingatlanpiaci kilátások 2010-ig

Az éves árnövekedés nem fogja meghaladni a mindenkori inflációt, kivéve a luxus jellegű belvárosi és zöldövezeti új építésű lakásokat, ahol a szűk kínálat miatt jelentős árnövekedés várható - áll a HVB Bank tanulmányában.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Exkluzív irodaház lesz a Lánchíd-palotából

A tulajdonos Lánchíd-palota Kft. tervei szerint a 137 éves házat milliárdos beruházás keretében eredeti formáját megőrizve újítják fel, és várhatóan 2005 decemberében adják át a bérlőknek. A beruházás során irodaházat, éttermet és gépesített parkolót alakítanak ki az Ybl Miklós által tervezett épületben.

MTI Gazdaság

Még mindig olcsó a budapesti irodabérleti piac

Jó minőségű irodák jó áron, növekvő kínálat, stabil árak – a Cushman, Wakefield Healey and Baker nemzetközi ingatlantanácsadó cég felmérése szerint ez jellemzi a budapesti irodabérleti piacot.

hvg.hu Gazdaság

Lakáspiac: mire számíthatunk?

Gazdag az eladásra szánt új lakások kínálata és kitolódik az értékesítés ideje. Csökken a kereslet az új építésű lakóparki ingatlanok és egyéb lakások, házak iránt, ám növekszik a kereslet az egyedi, igényes otthonok iránt - áll az Ecostat legfrissebb elemzésében.

MTI Gazdaság

Irodapiac: a Váci út környéke és Dél-Buda a legkedveltebb

A fővárosi irodapiacon bérbe adott terület nagysága az idén eléri és várhatóan meg is haladja a tavalyi 230 ezer négyzetmétert, az első háromnegyed évben 181 ezer négyzetmétert adtak bérbe. A legkedveltebb terület a Váci út környéke és Dél-Buda.

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

A kocsiból szemetelőket kezdi figyelni egy intelligens kamerarendszer Angliában

A kocsiból szemetelőket kezdi figyelni egy intelligens kamerarendszer Angliában

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)