szerző:
MTI

A kötelező gépjárműfelelősség biztosítóváltásra rendelkezésre álló egy hónap alatt, 2005 novemberében több mint 100 ezren a világhálón váltottak biztosítót - mondták el a legnagyobb online alkuszcégek vezetői.

Az online piacot vezető biztosítási brókercég, a netrisk.hu közel 58 ezer biztosítást kötött, az év végéig 60 ezer megkötött szerződésre számít - mondta Haraszti Zsolt, a netrisk.hu ügyvezető igazgatója. A cég a tavalyi kampányidőszakban 20 ezer darab szerződést kötött, idei tervük 30 ezerre szólt.

A netrisk.hu szolgáltatásait igénybe vevő ügyfelek közül legtöbben - 26 százalék - az Union Biztosítót, illetve az Allianz Hungáriát - 21,6 százalék - hagyta ott. A Generali-Providencia Biztosítónál (G-P) meglévő szerződését az ügyfelek 11,46 százaléka mondta fel, ami azonban már jobb arány a G-P tavalyi, 21 százalékos felmondási arányához képest - mondta Haraszti.

A korábbi biztosításukat felmondók közel 45 százaléka a MÁV Biztosító Egyesületet választotta új biztosítóul, a TIR Biztosító Egyesülethez az átszerződők 15, az OTP Garanciához közel 10 százaléka pártolt át.

A netrisk.hu számításai szerint azok az ügyfelek, akik biztosítót váltottak, átlagosan 22 ezer-23 ezer forintot takarítottak meg, az idei kötések összesített díjbevétele így is több mint 2,1 milliárd forint.

A másik nagy online biztosítási alkuszcégnél, a biztosítás.hu-nál 35 ezer átkötés történt - mondta Rácz István, a biztosítás.hu ügyvezető igazgatója. Az átkötött biztosítások száma jócskán meghaladja a tervezett 20 ezer darabot, összesített díjbevétele pedig eléri az 1,33 milliárd forintot.

A biztosítás.hu oldalain is az Union és az Allianz Hungária a váltás legnagyobb vesztese, míg az ügyfelek 50 százaléka a MÁV Biztosító Egyesületet, 13 százaléka a Magyar Posta Biztosítót és több, mint 10 százaléka a TIR Biztosító Egyesületet választotta.

A webes piacon kevésbé aktív CLB Független Biztosítási alkusz Kft. 5 ezer darab biztosítást kötött - mondta Mestyán András igazgató -, az ügyfelek legnagyobb része az Uniont hagyta ott és a MÁV Egyesületét választotta.

2005 novemberében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapja szerint legalább 11 internetes biztosítási alkusznál lehetett biztosítást felmondani, illetve kötni.

Idén mindenképpen rekordszámban viszik más biztosítóhoz kötelező gépjármű-biztosításukat az ügyfelek - állítják egyhangúan a cégek vezetői. A netrisk.hu ügyvezetője és a CLB igazgatója 400 ezer biztosítóváltót, a biztosítás.hu ügyvezetője 500 ezer biztosítóváltót valószínűsít. 2004-ben 250 ezren váltottak társaságot, az idei átszerződők száma jövő év első negyedében válik ismertté.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Kötelező biztosítás: indul a verseny az ügyfelekért

A 2005-ös kampányidőszak alatt kiemelt figyelemmel kíséri a biztosítók működését a felügyelet, s a visszaeső jogszabálysértők a tavalyinál magasabb felügyeleti bírságra számíthatnak - jelentette be Marsi Erika, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója.

MTI Gazdaság

Félmillióan válthatnak kötelezőt

A két nagy on-line biztosítási alkuszcég vezetője szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások váltási időszakának feléhez közeledve úgy tűnik, félmillióan szerződnek új biztosítóval.

hvg.hu Gazdaság

Mire kell figyelni a kötelező megkötésekor?

Az alapdíjak helyett inkább a kedvezményeket érdemes összehasonlítani a biztosítók kötelező gépjárműfelelősség-biztosításokra (kgfb) vonatkozó idei ajánlataiban – mondták a hvg.hu által megkérdezett szakértők, akik szerint több tízezer forintot is megtakaríthat, aki jól vált biztosítót.