szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Kárpátalja komolyan aggódik, ugyanis az itt élők máris a bőrükön érzik Kijev és Moszkva nyilatkozatháborújának nagyon is kézzelfogható eredményét. Az orosz Gazprom „kipróbálta”, hogy technikailag működik-e a földgázcsap elzárása, s az Ungvár felé tartó földgázvezeték teljesítményének korlátozása. A megyei vezetés takarékosságra szólította fel a lakosságot és sokan már a rendkívüli állapot rémképét vetítik előre.

Mint ismeretes, a hónapok óta folyó ártárgyalások nem haladnak előre, s az orosz gázszállító bejelentette: egyoldalú lépésre is hajlandó, január 1-jén elzárja a gázcsapot, amennyiben Ukrajna nem hajlandó megfizetni a piaci árat. Ez több mint 4,5-szeres drágulást jelent. Ezt a drasztikus áremelést elfogadhatatlannak tartja az ukrán vezetés, amely úgy próbált meg visszavágni, hogy kilátásba helyezte a Fekete-tengeri orosz flotta állomásoztatásáról rendelkező bérleti szerződés felülvizsgálatát, de szó van amerikai katonai szakértők beengedéséről, sőt, olyan radarállomások létesítéséről is, amelyek az amerikai védelmi rendszer részét képeznék - természetesen jelentős összegekért.

A konfliktus egész Európát aggodalommal tölti el, nem csak a térség instabillá válása miatt, hanem azért is, mert a szükséges földgáz-mennyiség nagy része az Ukrajnát keresztülszelő gázvezetékeken érkezik az EU térségébe.

Az orosz Gazprom próbaként az Ungvár felé gázt szállító vezeték teljesítményét korlátozta, hogy bizonyítsa: meg tudja oldani az ukránok megregulázását anélkül, hogy a „Nyugat” ellátását veszélybe sodorná.

Kárpátaljai internetes hírforrások szerint a Prikarpattransgaz már december 19-20-án megkezdte a földgázvezetékekben a kényszerű nyomáscsökkentést. A Munkácsi járásban ez ahhoz vezetett, hogy egyes helyeken automatikusan leálltak a kazánok és a konvektorok. A rendkívüli állapot elkerülése végett a megyei vezetés azzal a kéréssel fordult a Naftogaz vezetőihez, hogy juttassanak nagyobb mennyiségű földgázt a nyugati megyébe. Válaszul a Naftogaz 600 000 köbméter/napban állapította meg a lakossági felhasználás limitjét Kárpátalján. A megyei vezetés megértést kér a lakosságtól a kialakult helyzet miatt és felszólított mindenkit, hogy ne pazarolják a földgázt - írja az UA-Reporter és a Kárpátinfo.

Időközben Kijev pánikszerűen kezdett alternatív megoldások után nézni. Küldöttséget menesztett Türkmenisztánba, de az ukrán delegáció nem tudta rábírni Szaparmurat Nijazov türkmén elnököt, hogy országa a jelenlegi szerződésben rögzített földgáz-mennyiségen kívül további 8 milliárd köbmétert szállítson 2006-ban, azonos feltételekkel. Nizajov közölte, hogy Türkmenisztán csak akkor hajlandó az exportnövelésre, ha a plusz 8 milliárd köbméterért magasabb árat fizet Ukrajna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Veres: változhat a földgáz ártámogatási rendszere

A földgáz új ártámogatási rendszere még formálódik, de várhatóan olyan irányban mozdul el, hogy a háromezer köbméternél többet fogyasztó lakosok ne vehessék igénybe az annál kevesebbet fogyasztók teljes kedvezményét - közölte Veres János pénzügyminiszter a parlament gazdasági bizottsága előtt, kedden Budapesten.

MTI Világ

Japán-kínai légiharc a földgázért

Harminc alkalommal szálltak fel japán vadászgépek az elmúlt hét hónapban, hogy kínai repülőgépeket akadályozzanak meg az ország légterének megsértésében - közölték japán illetékesek, akik szerint ez a szám a tavalyinak több mint kétszerese.

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten