szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz külügyminisztérium szerdán úgy vélte, hogy Ukrajna nem kérhet oltalmat a gázárviszályban azoktól a nyugati hatalmaktól, amelyek az atomsorompó-szerződéshez való 1994-es csatlakozásakor vállalták nemzetbiztonságának szavatolását.

Az 1994 decemberében aláírt budapesti memorandumban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország biztonsági garanciákat nyújtott Ukrajnának, cserében a területén maradt szovjet atomfegyverek birtoklásáról való lemondásáért.

Jurij Jehanurov ukrán miniszterelnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy Kijev konzultációt kér a memorandum aláíróitól az őt érő orosz gazdasági nyomás miatt.

Mindamellett az orosz külügyminisztérium szerdai közleménye szerint Ukrajna nem hivatkozhat a memorandum aláíróinak azon kötelezettségvállalására, hogy tartózkodnak az olyan gazdasági kényszertől, amely az ukrán szuverenitásból fakadó jogok érvényesítésének saját érdekeik alá rendelésére irányul.   

Moszkva meg van győződve arról, hogy az európai árakra való áttérés az Ukrajnának szánt gázszállítások és a rajta keresztül Nyugat-Európába irányuló gáztranzit tekintetében nem tekinthető a szuverén ukrán jogérvényesítés veszélyeztetésének - fogalmazott a tárca.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Megegyezés hiányában Moszkva elzárja az ukrán gázcsapot

Kétoldalú megegyezés hiányában az orosz fél január elsején elzárja az Ukrajnába földgázt szállító csővezetéket - hangoztatta vasárnap az illetékes orosz vállalat képviselője, fokozva az Ukrajnára nehezedő nyomást a gáz áráról hónapok óta folyó vitában.

eurohirek.hu Gazdaság

4,5-szeres áremeléssel fenyeget az ukrán-orosz földgáz háború

Kárpátalja komolyan aggódik, ugyanis az itt élők máris a bőrükön érzik Kijev és Moszkva nyilatkozatháborújának nagyon is kézzelfogható eredményét. Az orosz Gazprom „kipróbálta”, hogy technikailag működik-e a földgázcsap elzárása, s az Ungvár felé tartó földgázvezeték teljesítményének korlátozása. A megyei vezetés takarékosságra szólította fel a lakosságot és sokan már a rendkívüli állapot rémképét vetítik előre.

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors

Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors