szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kis- és közepes vállalkozások számára jó év volt 2005, erre utal, hogy míg 2000-ben még csak néhány ezren 1,5 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt vettek igénybe, addig 2005-ben már több mint 20 ezren 212 milliárd forintnyi összeget - ismertette Józsa István szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportja vállalkozásfejlesztési albizottságának vezetője elmondta, a kamattámogatásból és garanciából álló hitelprogramra a Gazdasági Versenyképesség Operatív programkeretének (GVOP) 30 százalékát használják fel, de hússzor annyi vállalkozás veszi igénybe ezt a lehetőséget, mint a vissza nem térítendő támogatást.

A GVOP kerete is számottevően bővült az utóbbi években. 2004-ben 10,1 milliárd forint volt, az idén 14,5 milliárd forint, jövőre pedig 19 milliárd forint lesz - jegyezte meg Józsa István.

Sok kis- és közepes vállalkozás kívánja fejleszteni cégét, több mint 45 ezren rendelkeznek például Széchenyi kártyával. A kártya révén igénybe vehető kedvezményes hitel keretösszege csaknem 200 milliárd forint. A jövő évtől az eddigi 10 millió forintos felső határt 25 millió forint - húzta alá Józsa István.

Az albizottság vezetője rámutatott, a kis- és közepes vállalkozások jó adósok. A Széchenyi kártyával igénybevett hiteleknél 99 százalékban nem kellett igénybe venni a Hitelgarancia Rt. szolgáltatását. Csupán 2 milliárd forint összegű garanciát váltottak be.

Józsa István hangsúlyozta, a kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók kétharmadát. Ezeknél a vállalkozásoknál - az előzetes adatok szerint - a múlt évben és az idén nőtt a foglalkoztatottak száma. A 2001 és 2004 közötti időszakban ezeknél a cégeknél 100 ezerrel bővült az új munkahelyek száma - jegyezte meg Józsa István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ecostat: mélyponton a kkv konjunktúraindex

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, az elmúlt hónapban 6 százalékponttal két éves mélypontjára csökkent, a TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-index pedig 4 százalékponttal 50 százalékra mérséklődött - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében.

Salgó Andrea (hvg.hu) Gazdaság

Munkahelyteremtő kisvállalkozások

Minden ellenkező híresztelés ellenére hasonló esélyekkel pályáznak munkahelyteremtésre a kisebb cégek, mint a nagyvállalatok. Sőt, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium (FMM) éves értékeléséből kitűnik, a kis-és középvállalkozások nyerték el a pályázatoknak több mint 80 százalékát.

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta