Tetszett a cikk?

420 ezerről 60 ezerre csökkent másfél évtized alatt az önkormányzati lakások száma Budapesten.

A 23 kerület tulajdonában maradt otthonoknak közel a fele négy belső városrészben (Angyalföld, Erzsébet-, József-, Ferencváros) található. A többnyire szociális bérlakásként hasznosított ingatlanok közül tavaly összesen 962 lakás állt például a 89 ezer lakosú II. kerületi önkormányzat tulajdonában, a 79 ezer lakosú VIII. kerület ugyanakkor 8 ezer ilyen lakással rendelkezett - derül ki Budapest Statisztikai Zsebkönyvének legutóbbi (2004-es) kötetéből.

A budai elit körzetek közül az I. kerület egykori tanácsi bérlakásainak mintegy 90, a II. kerület 95, a XII. kerület 87 százalékát értékesítette a rendszerváltás óta. A pesti Belvárosban 92 százalék, Zuglóban 90 százalék volt ez az arány.

A kevésbé frekventált belső negyedekben (VII., VIII., IX., XIII. kerület) a korábbi bérlakások 75-85 százaléka került magántulajdonba; a Józsefvárosban például 37 ezer bérlemény közül 29 ezer.

A bérlakás-privatizáció csúcspontja 1995-re esett, akkor az egész országban egyetlen év alatt 105 ezer lakás ment el, négyzetméterenként 8500 forintos átlagáron. Tavaly már csak 2095 önkormányzati lakást értékesítettek, 40 ezer forintos átlagos négyzetméterárért.

A vételár már egy évtizeddel ezelőtt is Hajdú-Biharban volt a legmagasabb, ahol akkor a forgalmi érték feléért, tavaly viszont már a piaci árral lényegében megegyező összegért lehetett szert tenni önkormányzati lakás tulajdonjogára.

Ezzel párhuzamosan Budapesten 2004-ben a forgalmi ár egynegyedéért, Veszprémben mintegy 40 százalékáért adták el átlagosan az önkormányzati otthonokat.Az elmúlt 15 évben Magyarországon összesen 595 ezer önkormányzati lakás bérlője vált annak tulajdonosává.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A fal adja a másikat

Némi élénkülés, ezen belül az útépítés és az infrastrukturális beruházások előretörése várható az idén az építőiparban. Erős fék azonban, hogy az állami és önkormányzati takarékoskodás mellett a lakossági megrendelések sem jelentenek elégséges húzóerőt a veszélyes méreteket öltő körbetartozásokkal terhelt ágazatban.

hvg.hu Gazdaság

Lakáscsere: mi az ára önkormányzati bérlakásunknak?

"Az épület előtt fúrják a járdát, azt mondják, kezdik kikötni a közműveket" - mondta a hvg.hu-nak Varga Viktória, aki egy többlakásos budapesti ingatlanban mára teljesen egyedül maradt. S akinek története az önkormányzati ingatlanok értékesítésének állatorvosi lova is lehetne. A lakó mellett nyilatkozik az ingatlanfejlesztő és a szakértő is.

Gazdaság

Be kell jelenteni, ha nem lakunk a bérlakásban

Írásban kell bejelenteni az önkormányzatnál, ha az ember két hónapnál hosszabb ideig nem lakik az önkormányzati bérlakásában. A piaci lakbért viszont csak a bérlővel egyetértésben emelheti az önkormányzat - derül ki a lakásbérleti törvény módosító javaslatából.

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter

Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter