Eladta részesedését, mégis a Forma-1 üzletirányítója maradt Bernie Ecclestone. A száguldó cirkusz elégedetlenkedő versenyistállói közben nagyobb részesedést követelnek a bevételből, és ellenfutamok szervezésével fenyegetőznek.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 (F1) autóverseny mindenható hatalmassága és az üzletében érdekelt német Bayerische Landesbank pénzintézet a múlt hét végén bejelentette: eladták többségi részvénycsomagjukat a brit CVC Capital Partners befektetőcsoportnak. A hír már csak azért is a szenzáció erejével hatott, mert - bár egy ideje sejteni lehetett, hogy a kulisszák mögött valami készül - Ecclestone még a közelmúltban is azt hajtogatta, hogy az F1 nem eladó. Most viszont, ha a hatóságok is áldásukat adják a tranzakcióra, véget érhet a Forma-1 mágusának három évtizede tartó egyeduralma a száguldó cirkusz világában.

A tulajdonosi szerkezetben legutóbb az ezredforduló tájékán volt változás, amikor Ecclestone eladta az F1-cégeket irányító - s akkor még a 100 százalékos tulajdonában álló - SLEC Holdings háromnegyedét a német Kirch médiabirodalomnak. A Kirch azonban 2002-ben csődbe ment, és a részvénypakett a tartozások ellenében három hitelező pénzintézet - köztük 50 százalék erejéig a már említett Bayerische Landesbank - tulajdonába került. Az F1 kizárólagos kereskedelmi jogait birtokló Ecclestone-nak azonban nem volt felhőtlen viszonya bankos részvényes társaival. Olyannyira nem, hogy éppen egy éve még perre is mentek, amiért a Formula-nagyfőnök nem engedett kellő beleszólást a többi tulajdonosnak. Egy londoni bíróság a bankoknak adott igazat, verdiktje szerint a pénzintézetek - részvénycsomagjuk arányában - jogosan ültethetik embereiket a SLEC igazgatótanácsába.

A mostani tulajváltásból azonban úgy tűnik, hogy az üzleti érdekek felülkerekedtek a korábbi perpatvarokon. Ha igaz a Reuters hírügynökség fülese, akkor Ecclestone és a Bayerische Landesbank másfél milliárd dollárt kasszírozott a SLEC-ben birtokolt, 73 százalékos tulajdoni részesedésük eladásából. Az üzlet újabb eleme, hogy a vevő CVC Capital - immár többségi tulajdonosként - Alpha Prema néven új céget alapít az F1-vállalatok irányítására, és beszáll Ecclestone családi vállalkozásába, a Bambino Trustba is. Így aztán "Bernie" - ahogy a szakmabeliek emlegetik Ecclestone-t - egyáltalán nem szorul háttérbe: kisebbségi részvényes lesz az Alpha Premában, és változatlanul a kezében marad az F1-vállalatok operatív irányítása.

Második oldal (Oldaltörés)

Úgy tűnik tehát, a mágus továbbra is nélkülözhetetlen. Elvégre ő az, aki globálissá, egyúttal minden idők legzsírosabb sportüzletévé tette a száguldó cirkuszt. Az amerikai Time magazin becslése szerint az F1-iparág mintegy 40 ezer embert foglalkoztat, évente 7,5 milliárd dollárt fial, és futamonként világszerte vagy 500 millió szurkolót szögez a képernyők elé. Az egykori motorkerékpáralkatrész-kereskedő, majd az egyik F1-csapat, a Brabham istálló tulajdonosa, Ecclestone látta meg a gyorsasági autósportban a bomba üzlet - mindenekelőtt a tévéközvetítésekből és a reklámokból besöpörhető milliárdok - lehetőségét. Páratlan vállalkozása igazi "one man show": a The Sunday Times londoni hétvégi lap szerint a 75 éves üzletember és 37 éves felesége, a horvát származású volt Armani-modell, Slavica családi vagyonként 2,3 milliárd fontot mondhat magáénak.

Az új tulajdonosoknak alighanem nemcsak azért van szükségük Ecclestone-ra, mert egyelőre nincs alkalmasabb ember, aki irányítani tudná a titkos szerződésekkel és vállalatok átláthatatlan szövevényével átfont céglabirintust, hanem azért is, mert ő már eddig is bizonyította, tudja kezelni az F1-csapatokat, illetve a mögöttük álló autógyárakat. Az istállók ugyanis már régóta zúgolódnak, mert úgy érzik, a nagyfőnök messze nem a jussuk szerinti hányadot oszt vissza az F1 évi mintegy 800 millió euróra becsült bevételeiből.

A vita a végletekig elmérgesedett: öt autógyár - a BMW, a DaimlerChrysler, a Renault, a Honda és a Toyota csapata, továbbá a BAR, a McLaren, a Minardi és a Sauber istálló még szakítással is fenyegetőzött. Közölték, ha nem kapnak tisztességes részesedést a forgalomból, akkor nem hosszabbítják meg a 2007-ig érvényben lévő szerződéseiket, 2008-tól pedig - Grand Prix World Championship (GPWC) elnevezéssel - új versenysorozatot indítanak.

A tőkeerős CVC Capital színre lépése most új helyzetet teremthet. A befektetőtársaság - amely egyébként még 1981-ben az amerikai Citicorp bankóriás európai befektetőkarjaként nőtt ki, és ma egyebek közt a motorkerékpáros világbajnokság (MotoGP) jogtulajdonosa - könnyebben kiszoríthatja az F1-ben még részvényes bankokat, illetve azok részesedését felajánlva leszerelheti az ellenfutamokkal fenyegetőzőket. A CVC alighanem abban bízik, hogy Ecclestone ebben a küzdelemben is hozza szokásos lehengerlő formáját.

A száguldó cirkusz porondmestere ugyanis nemrég már nyert néhány értékes pontot a lázongó csapatokkal szemben. A GPWC-ről sikerült leszakítania a Ferrari, a Jordan, valamint a Minardit felvásárló Red Bull csapatát. Így hát ez a verseny sincs még lefutva, és úgy látszik, hogy a korábban súlyos szívműtéteken átesett Bernie egyelőre nem akar kiszállni az F1-üzlet kormánya mögül.

HEIMER GYÖRGY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Lassuló köreink

Alaposan elmarasztalja a Hungaroring üzleti teljesítményét a BusinessF1 című brit havilap, amely az idei Forma-1-es...

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe