szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína állami olajvállalata Nigériában vásárolt kitermelésre kijelölt területet,és további tervei is vannak ebben az iparágban.

Kína állami olajvállalata, a CNOOC cége megállapodott nigériai partnerével, hogy 2,27 milliárd dollár kézpénzért 45 százalékát veszi meg Nigéria egyik nagy tengeri olaj- és gázkitermelésre kijelölt félezer négyzetmérföldes területének a Niger folyó deltájában. A két ország kormányának is jóvá kell még hagynia a közös kitermelésre vonatkozó megállapodást.

A CNOOC-egység még közel azonos nagyságú összeget költ a több mint ezer méter mélyen lévő tengeri blokk előkészítésére a kitermeléshez, ami a tervek szerint 2008-tól indulna el. A nigériai vásárlás része a CNOOC földrajzi diverzifikációs törekvéseinek. Mint ismeretes, ennek jegyében vásárolta volna fel az amerikai Unocal olajvállalatot is, amely terve megfeneklett a washingtoni törvényhozás ellenállásán.

A szénhidrogént rejtő tengeri talpazaton lévő mezőket jó öt éve fedezte fel a francia Total olajtársaság, és a jelentések szerint a jelenleg becsülteken túl további készleteket is rejt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lassan olcsóbb lehet az olaj

Ma reggel a kőolaj kissé olcsóbb lett a szabadpiacon, kiigazításban a befektetési alapok nagy vásárlásai nyomán, amelyek 11 heti csúcsra emelték keddre az árakat, de jelentős visszaesésre nem lehet számítani, mert az elemzői előrejelzések szerint az amerikai stratégiai tartalékok a múlt héten tovább fogytak, és az OPEC-nél mind határozottabban jelzik, hogy a második negyedévre napi egymillió hordós termeléscsökkentést terveznek.

MTI Gazdaság

A Mol beszáll hanti-manysiföldi olajkutatásba?

A magyar Mol betársulhat a hanti-manysiföldi Szurgutszkij-7 olajmező feltárásába a koncessziótulajdonos orosz kiscég, a Szevero-Zapadnaja neftyanaja gruppa (SZNG - North-West Oil Group) mellé, hétfői médiajelentések szerint.

Világ

Olajbiznisz

Szinte senki sem kapta fel a fejét, amikor tavaly szép csendben az észak-iraki autonóm kurd terület nyugati részét...

MTI Gazdaság

Engedélyezik az alaszkai olajkitermelést

Az amerikai képviselőház évek óta tartó viták lezárásaként szabaddá tette az utat az alaszkai természetvédelmi övezetben folytatandó olajkitermelés beindítása előtt.

Trend

Olajálló világgazdaság

A tavalyinál lassúbb, de változatlanul egészséges, 3,2 százalékos növekedést ért el a világgazdaság 2005-ben a Világbank szerint, annak ellenére, hogy a globális konjunktúrára igencsak rányomta bélyegét a rekordmagasságba - nyár végére hordónként 70 dollárig - emelkedő és az év végén 60 dollár körül mozgó olajár. A konjunktúrában meghatározó amerikai gazdaság 3,6 százalékkal nőtt, lendületét sem a drága olaj, sem a Katrina hurrikán sokkja nem törte meg. Az sem ártott, hogy a jegybank szerepét ellátó Fed az infláció féken tartása érdekében az idén is folytatta a monetáris szigorítást, a kamatok fokozatos emelését.

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak