szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az EU energiaügyi biztosa megerősítette, hogy minden uniós országnak két hónapi fogyasztást fedező gáztartalékkal kellene rendelkeznie.

Andris Piebalgs a Kurier című osztrák napilap keddi számában megjelent interjújában erősítette meg ezt az álláspontját, de részleteket nem közölt. A bécsi tömegtájékoztatás hétfőn adott hírt arról, hogy a biztos szerint minden EU-tagországnak kötelező jelleggel kellene - legalább két hónapi fogyasztást fedező - gázt tartalékolnia, és Piebalgs erre vonatkozó koncepciót dolgoz ki.

Az energiaügyi kérdésekkel foglalkozó brüsszeli tisztségviselő az osztrák lapnak kifejtette, hogy ellenzi az Oroszországgal kapcsolatos keményebb (uniós) fellépést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két fél között világosak a viszonyok, a probléma Oroszország és a volt szovjet köztársaságok között alakult ki. Úgy magyarázta, hogy Nyugat-Európában két év alatt 100 százalékkal nőttek a gázárak, és senki sem panaszkodott. Az egykori szovjet köztársaságok viszont alacsonyan tartották az árat, és most nagyon gyorsan történik náluk az árkiigazítás.

A biztos úgy számol, hogy 2030-ra az európai energiaellátásban 70 százalékra fog nőni az import aránya, a gáznál pedig 84 százalékosra. Ez utóbbi becsléssel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a kontinensen csökken a földgázkitermelés - ez pedig az árakra is hatással van. Felvetette, hogy a kőolajnál az optimistábbak hordónkénti 50, a pesszimistábbak viszont hordónkénti 100 dolláros árral számolnak.

A biztos az energiafelhasználás hatékonyságának a növelése mellett tette le a garast, és hozzáfűzte, hogy a megújuló energiaforrások kihasználását is fejleszteni kell. Az atomenergiával összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az elektromos áram egyharmada származik már ebből a forrásból. Kifejtette, hogy továbbra is szükség van erre az energiaforrásra, de úgy gondolja, hogy a téren már elérték a maximumot. Hozzáfűzte, hogy sok olyan ország van, közöttük Ausztria is, amelyeknek aggályaik vannak ezzel összefüggésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Áder a "gázáremelés" visszavonását kéri Gyurcsánytól

Nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenchez Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szorgalmazza, hogy a 2006. január 18-tól életbe lépő gázáremelést vonja vissza a kormány. A kormányszóvivő válaszolt a felvetett kérdésekre

MTI Gazdaság

Európa finanszírozza a gáz olcsóságát Ukrajnának

A múlt szerdán elért gázármegállapodás - a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárt kap, az ukrán Naftohaz ezer köbméterenként 95 dollárt fizet a földgázért - minden piaci szereplő vágyálma első pillantásra: ugyan ki ne szeretne drágán eladni, más oldalról olcsón vásárolni? - írta a Dow Jones hírügynökség hétfőn megjelent elemzésében.

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért