szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Paks szomszédságában lévő Németkér szélerőmű-parkot tervez, a környezetvédelmi felügyelőség elvi engedélye már a birtokukban van.

A tervezett 26 helyett 20 torony felállítását engedélyezte a környezetvédelmi felügyelőség, azóta megkapták a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyét is a régészeti feltárásokra - mondta Bakos Batu, Németkér polgármestere a tervezett szélerőmű-parkkal kapcsolatban. Jelenleg az áramszolgáltatóval folyik az egyeztetés arról, hogy  egy elektromos vezetékkel a transzformátort összekötik a paksi alállomással - nyilatkozta a polgármester.

Bakos batu tájékoztatott arról, hogy amennyiben a DÉDÁSZ-szal eredményre vezetnek a tárgyalások, felgyorsulnak az események. Az építési engedélyt követően augusztusban megindulhat a kivitelezés, az erőmű 2007-ben már termelni fog.

A polgármester szerint a 18 milliárd forintos beruházásra nem lesz nehéz befektetőket találni, mert bár lassan, 10-13 év között térül meg a befektetés, azt követően még 15-17 évig dolgozik az áramtermelő park. Befektetőket az építési engedély birtokában érdemes keresni - fűzte hozzá.

Terveik szerint az önkormányzat tulajdonrészt kér a beruházótól. A polgármester reményei szerint ez évente legalább 50-100 millió forint plusz bevételt hoz a jelenleg 250 millió forintos költségvetéssel gazdálkodó, 1800 lakosú falunak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Széltérképpel segítik a szélerőművek építését

Várhatóan az év végéig elkészül az ország széltérképe, aminek alapján megállapítható, hol lehet a jövőben szélerőműveket építeni - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Kis Zoltán, a környezetvédelmi tárca politikai államtitkára.

hvg.hu Gazdaság

Szélerőmű-erdő épül a Dunántúlon

A napokban megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. bágyogszováti és hárskúti szélerőmű beruházása, amelyek tervezett összértéke eléri a 26 milliárd forintot.

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt