szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nigériai olajexport teljes megbénításával fenyegetőzött hétfőn az a fegyveres csoport, amely az elmúlt napokban négy támadást követett el olajtársaságok létesítményei és alkalmazottai ellen.

A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért elnevezésű szervezet a múlt héten bukkant fel először. Szerdán elrabolta a Shell brit-holland olajtársaság négy alkalmazottját, csütörtökön pedig felrobbantotta a cég egyik olajvezetékét, ami miatt rövid időre tíz százalékkal visszaesett az afrikai ország olajkivitele. A hét végén két további támadást követtek el. Az egyikben megöltek hat olajmunkást; a gyilkosság után a Shell 330 dolgozóját szállította el négy létesítményéből.

A banda - mint több korábbi etnikai csoport is az országrészben - azt követeli az államtól, hogy a Niger folyó deltavidékének olajkincséből származó jövedelemből juttasson nagyobb hányadot az ott élő ijaw törzsnek.

A szervezet hétfőn elektronikus levélben közölte, hogy teljesen meg fogják bénítani az olajexportot. Leszögezték, hogy a kormány nem képes megvédeni az olajmunkásokat és a külföldi társaságok létesítményeit. Ezért felszólították ezeket alkalmazottakat, hogy "hagyják el az ő földjüket, különben meghalnak".

Egy meg nem nevezett, de tekintélyes olajipari tisztségviselő közölte: a Shell fontolgatja, hogy további alkalmazottait is kimenekíti a deltavidék nyugati részéből, ami miatt jelentősen csökkenhet az ország olajexportja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Nigéria: leállította olajkivitelét a Chevron

A törzsi harcok miatt leállította nigériai olajkivitelét a Chevron Texaco olajipari óriás. Az elmúlt napokban már a régió két legnagyobb olajkitermelője, a Shell és a Total Fina Elf is leállította nigériai olajkitermelését.

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére