szerző:
MTI

A Mol csütörtök reggel 6 órától korlátozza a nagyfogyasztók, elsősorban az erőművek gázellátását, ami azt jelenti, hogy azoknak átmenetileg olajtüzelésre kell átállniuk - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Mosonyi Györggyel, a Mol Rt. vezérigazgatójával folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztatón.

Erre azért kerül sor, mert a Gazprom az oroszországi nagy hidegre való tekintettel szerda reggel 20-25 százalékkal csökkentette a Magyarországra érkező gáz mennyiségét, így délután 13 órakor a 29 millió köbméteres megszokott mennyiség 22 millió köbméterre csökkent - tette hozzá a gazdasági minsizter, aki utalt arra, hogy Magyarország napi kapacitása 96 millió köbméter, aminek fele külföldről érkezik, míg a másik fele a gáztárolókból származik.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország energiabiztonsága érdekében még február vége előtti időpontra találkozót kezdeményezett a Gazprom vezetőjével, és az orosz energiaügyi miniszterrel, január 27-re összehívta a Horvátországgal és Szlovéniával kibővített V4 országok energiaügyi minisztereit közös energiabiztonsági álláspont kialakítására.

A miniszter kifejtette, hogy a csütörtök reggeli gázkorlátozás azokra a nagyfogyasztókra vonatkozik, amelyek szerződésében tartalmazza, hogy a gázkorlátozáskor olajtüzelésre kell átállniuk. A miniszter utalt arra, hogy a szerda délután 13 órakor a nyugati határmetszésen 9 millióról 8 millióra mérséklődött a kimenő gáz mennyisége.

Megemlítette, hogy szerdán Magyarország napi gázfogyasztása 70 millió köbméter körül várható, ám ha a napi átlaghőmérséklet csökken, akkor Celsius fokonként 2 millió köbméterrel nő a napi gáz felhasználás.

Kóka János megerősítette, hogy a nyomáscsökkenés nem kirívó eset, mivel korábbi időszakokban is előfordult, hogy a Gazprom, illetve exportcége, a Gazexport ideiglenesen mérsékelte az átáramló gáz nyomását és mennyiségét. Ám mivel a Mol és a Gazprom negyedéves időszakonként számol el egymással, éppen ezért az a fontos, hogy ebben az időszakban a szerződött mennyiség érkezzen Magyarországra.

A gazdasági miniszter szerint az orosz félnél kommunikációs zavarok lehetnek, mivel délután 4 órakor a Gazprom arról tájékoztatta a Mol-t, hogy hiánytalanul teljesíti az európai országok felé szállítandó gázmennyiségét, sőt képes lenne akár a jelenleginél 7 százalékkal többet biztosítani.

A tárca vezetője közölte: a Mol vezetése elemzi a kialakult helyzetet, és szerintük az oroszországi hideg miatt még néhány nap kell a gáztermelés felfuttatására.

Zsuga János, a Mol Földgázszállító Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy szerda reggel a magyar-ukrán határon a gáznyomás 48-ról 44 bárra esett vissza, ám 14 órára visszaállt a megszokott 48 báros nyomás. Emlékeztetett arra, hogy a január első napjaiban tapasztalt fennakadások alkalmával mindössze 30-32 bár nyomáson érkezett Magyarországra a gáz.

Kóka János kiemelte, hogy az unió felé négy javaslatot terveznek tenni. Egyrészt az energiahatékonyság és felhasználás javítását, amihez az EU-tól politikai és pénzügyi segítséget is várnak. Másrészt új stratégiai tárolókat kell építeni Magyarországon és a térségben, melyeket össze kell egymással kapcsolni.

Az unió felé a harmadik javaslat, hogy az Adriai tengertől, Magyarországon keresztül Nyugat-Európa felé egy gázvezetéket kell kiépíteni, hogy e térség gázellátása ne csak az orosz gáztól függjön. A negyedik javaslat, hogy alakítsanak ki egy hosszú távú, összeurópai, innovációs elgondolást arra vonatkozólag, hogy mit tegyenek a szénhidrogén árak és felhasználás folyamatos emelkedésével illetve milyen egyéb üzemanyagokkal lehetne ezeket
helyettesíteni.

Kóka János szerint ez utóbbi azért is időszerű, mert az EU várhatóan márciusban fogadja el hosszú távú energiabiztonsági- és energiapolitikáját. 

Mosonyi György a Mol Rt. vezérigazgatója elmondta: az orosz és ukrán gázcégekkel kiváló, és közvetlen a kapcsolatuk, amit kifejez az is, hogy a Gazexport időben, hivatalosan is értesítette a Molt arról, hogy szerdán csökkenti a Magyarországra, illetve a Bosznia-Hercegovinába és Szerbia-Montenegróba irányuló gáz mennyiségét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Folytatódnak az orosz-ukrán gáztárgyalások

Moszkvába várja még kedden az ukrán Naftogaz társaság küldöttségét a Gazprom vezetése, hogy megoldják az ukrajnai gázszállítások leállítását eredményező gázárvitát. Közben a Naftogaznál új elnökhelyetteseket neveztek ki.

eurohirek.hu Gazdaság

Egy hete nem kap gázt Moldávia az oroszoktól

Az Európa-szerte nagy vihart kavart orosz-ukrán gázvita mellett az elmúlt hetekben alig esett szó Oroszország és Moldávia hasonló huzakodásáról, amely pedig még most is tart. Az EU sürgeti a tárgyalások újrakezdését és mielőbbi befejezését. A gazdasági konfliktus már Bulgáriát és Törökországot is érinti.

MTI Világ

Újra kevesebb gáz érkezik Oroszországból

A Gazprom az oroszországi hidegre való tekintettel csökkentette a Magyarországra érkező gázszállítást, de ez nem okoz krízishelyzetet a gázellátásban. Kóka János gazdasági miniszter délután a Mol vezetőivel tárgyal, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről.

MTI Világ

Az EU segíthetne az orosz-moldovai gázvitában?

Moldova azt akarja, hogy az Európai Unió szakértői nézzék át az Oroszországgal folytatott gázár-vita írásos anyagait. Igazságos döntésben, és az gázszállítás újraindításában bíznak.

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol