szerző:
MTI

A kormány úgy kalkulál, hogy az államháztartás hiánya február végére a tervezett értéket éri el a januári, vártnál kisebb hiány után – nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter.

A januári kisebb deficitet a miniszter elmaradt kiadásokkal magyarázta, amelyeket azonban februárban teljesíteni fognak az államháztartás szereplői, így az első két hónap végére a hiány a tervezettnek megfelelően alakul majd.

A kedden közölt adatok szerint az államháztartás januárban 140,4 milliárd forint hiánnyal zárt, míg a prognosztizált pénzforgalmi hiány 176,1 milliárd forint volt.

A szaktárca 2006 évre 1545,8 milliárd forint hiányt prognosztizál, ami a GDP 6,6 százaléka. Veres János szerint az idei éves deficit az elfogadott költségvetési törvényben meghatározott cél szerint alakul majd. A 2005-ös hiány szintén a tervezettnek megfelelő, azaz a GDP 6,1 százaléka lesz.

A miniszter kifejtette: jelenleg már ismert a december utáni áfa-befizetés összege, ami lényegében megegyezik a kalkulált szinttel, tehát nem látszik olyan körülmény, ami miatt a végleges hiányadat kevesebb lesz a 6,1 százaléktól.

A miniszter megismételte azt a kormányzati álláspontot, hogy az euróbevezetés feltételeit 2008-ban teljesíteni tudja Magyarország, és ezzel összhangban a hiánycél is teljesülni fog 2008-ra. Ehhez 700 milliárd forinttal kell csökkenteni a hiányt, ami részben bevételnöveléssel, részben kiadáscsökkentéssel érhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Hiller és Veres másképp értékel

A növekvő gazdaság, a csökkenő adók és a gyarapodó köztársaság a legjellemzőbb kifejezések a mai Magyarországra - jelentette ki Hiller István, az MSZP elnöke vasárnap Budapesten. Veres János pénzügyminiszterrel közösen értékelték a négyéves kormányzati ciklus gazdasági adatait s felzárkózónak, dinamikusnak nevezték a gazdaságot.

MTI Világ

Leszerepelt Brüsszelben a kormány hiánycsökkentési terve

Az Európai Bizottság figyelmeztetni fogja Magyarországot szerdán, hogy valószínűleg nem tudja teljesíteni a költségvetési hiányának olyan szintre való csökkentését 2008-ig, amely szükséges az euró bevezetéséhez. A testület egyúttal dicséri a Csehország, illetve Szlovákia által beadott tervezetet.

Hét nap

HIÁNYJELENTÉS

A magyar kormány lapzártánk után nyolc hónapos haladékot kap az Európai Bizottságtól (EB), hogy olyan programot...

MTI Gazdaság

Jelentős magyar hiánnyal számolnak londoni elemzések

Változatlanul az eredményszemléletben számolt idei államháztartási hiánycél jelentős túllépésére és az euróbevezetés négyévi csúszására számítanak londoni elemzők, azzal együtt is, hogy központi kamatemelést egyelőre nem várnak.

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére