szerző:
MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) február 15-ig kell jelentkezniük azoknak a magánszemélyeknek, akik adóhatósági adómegállapítást (adam) kérnek az szja-bevallásuk kapcsán, egyúttal munkáltatójuktól kérniük kell az ADAM-hoz szükséges, összes munkáltatói dokumentumot.

Az adóhatósági adómegállapítás szerepe 2007-ben jelentősen megnő, mivel megszűnik az a gyakorlat, hogy a munkáltatók is elkészíthetik a náluk foglalkoztatott dolgozók, alkalmazottak személyi jövedelemadó bevallását. Az elmúlt évben kilencezren kértek adóhatósági adómegállapítást a 2004. évi személyi jövedelemadó bevallásuk során. 

A magánszemélyeknek ez év február 15-ig az adóhatóságnak benyújtott 05530-as számú nyilatkozatban kell kérniük az adamot. A magánszemély akkor jogosult az adóhatósági adómegállapításra, ha az adott évben kizárólag munkáltatójától vagy munkáltatóitól, illetve kifizető intézménytől vagy cégtől szerzett adóköteles bevételt és a jövedelem meghatározásakor nem alkalmazott tételes költségelszámolást. 

Az APEH nem zárja ki a hatósági adómegállapítást abban az esetben sem, ha a magánszemély csak a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti, igazolás nélkül is elszámolható költségeket vesz figyelembe az adóbevallásnál.

Az APEH tájékoztatása szerint kérheti az adamot az a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő is (illetve őstermelői igazolvánnyal rendelkező családi gazdálkodó), aki a nyilatkozat kiegészítéseként a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezése szerinti egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tesz. 

Ezzel szemben nem választhatja az adóhatósági adómegállapítást az a magánszemély, aki az adott évben nem kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől szerzett adóköteles bevételt, vagy az adott teljes adóévben vagy annak egy részében egyéni vállalkozó volt, esetleg mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedett ugyan, de az ebből a tevékenységéből származó bevétele meghaladta a 600 ezer forintot (kivéve, ha az őstermelő egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tesz). 

Az a magánszemély sem élhet az adóhatósági adómegállapítás lehetőségével, aki bármely bevételének kifizetésekor a kifizetőnek (munkáltatónak) tett nyilatkozatában költség levonását kérte (és így tételes költségelszámolást kíván alkalmazni). 

Nem jelentkezhet be az adam hatálya alá az sem, aki az adóévben olyan árfolyamnyereségből származó jövedelmet vagy vállalkozásból kivont jövedelmet szerzett, amellyel kapcsolatban bevallási kötelezettsége keletkezett. Ugyancsak nem élhet az adammal az az adózó, aki az adóévre fizető vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott, illetve az adóévre az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint költségkülönbözet vagy adóelőleg-különbözet alapján meghatározott adó fizetésére köteles. 

Az adózó magánszemélynek a 05530 számú "Bejelentés és nyilatkozat a 2005. évi személyi jövedelemadó adóhatósági megállapításhoz" című nyomtatványt kell kitöltetnie, és a lakcíme szerinti illetékes adóhatósághoz kell eljuttatnia 2005. február 15-ig.  A nyomtatvány letölthető az internetről is a www.apeh.hu honlapról, onnan a "Bevallások, nyomtatványok - Nyomtatványkitöltő programok - 2006." menüpontról. A kézzel vagy számítógéppel kitöltött és aláírt nyomtatványt eddig az időpontig kell postára adni, illetve személyesen benyújtani az APEH ügyfélszolgálati irodáiba. 

Nagyon fontos tudni, hogy a határidő jogvesztő hatályú. Így, ha a határidőt az ADAM-mal élni kívánó adózó véletlenül elmulasztja, a 2005. évre vonatkozó adókötelezettségét a 0553-as szja-bevallás kitöltésével és benyújtásával, azaz önadózással tudja csak teljesíteni. Ennek határideje 2006. május 22.

Az adóhatósági adómegállapítást választó adózóknak az adója 1+1 százaléka felajánlásáról rendelkező nyilatkozatot is február 15-ig kell eljuttatniuk az adóhatósághoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Vállalkozás

Február 20-ig dönthetnek az adó 1+1 százalékáról

Az adóhatósági adómegállapítást választók (ADAM) február 15-ig, a munkáltatói adómegállapítást választó adózók pedig február 20-ig küldhetik el az adóhatóságnak az 1+1 százalék felajánlásáról rendelkező nyilatkozatot. Az APEH 15-én, a szokásostól eltérően este hatig várja az ügyfeleket.

MTI Itthon

Kiszűrik a regisztrációs adót nem fizető autósokat

Internetes adatkapcsolattal próbálja a vámhatóság az okmányirodákkal közösen kiszűrni a forgalomból azokat a gépjárműveket, amelyek után nem fizették meg a regisztrációs adót - közölte a vám- és pénzügyőrség szóvivője.

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás