szerző:
MTI

A Diákhitel Központ Rt. (DK) 2005-ben 30 millió forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el 122,929 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett.

A nem auditált, magyar számviteli szabályok szerint összeállított gyorsjelentés szerint az előző évben, 2004-ben a mérleg szerinti veszteség 42 millió forint volt.

A veszteség nem az alaptevékenységből származik, hanem a számviteli és adótörvények előírásai miatti kötelezettségekből fakad - mondta az Őri András, a szervezet kommunikációs igazgatója. A társaságnak tavaly például 13 millió forint kutatási, technológiai-innovációs járulékot kellett fizetnie.

A hallgatói hitelrendszert működtető DK non-profit elven működik, kötelezettségeiért az állam készfizető kezességet vállal. A kamatláb megállapításának módját jogszabály rögzíti, mértéke döntően a forrásköltségektől függ. Ezen felül kockázati prémiumot és működési költséget számolhat fel a társaság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

NEM FIZETŐ DIÁKHITELESEK

Január végéig 286 egykori diákhiteles hallgató ellen indított végrehajtási eljárást az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési...

MTI Itthon

Harmincezerre emelték a diákhitel havi összegét

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a jelenlegi 25 ezer forintról 30 ezer forintra emeli a diákhitel legnagyobb havi összegét - mondta Batiz András kormányszóvivő szerdán Budapesten a kormányülést követő tájékoztatón.

MTI Gazdaság

A hallgatók bevételeinek harmadát a diákhitel adja

A diákhitel a TÁRKI közelmúltbeli felmérése szerint a tavalyi tanévben a hitellehetőséggel élő diákok bevételeinek mintegy 30 százalékát adta, s részaránya - a felvehető összeg havi legfeljebb 25 ezerről 30 ezer forintra emelésének köszönhetően - mintegy 35 százalékra nő majd - mondta Csillag Tamás, a Diákhitel Központ Rt. (DK) vezérigazgatója csütörtöki budapesti évnyitó sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Csökken a diákhitel kamata

Folytatódik a diákhitel kamatának csökkenése, a 2005/2006-os tanév tavaszi szemeszterére érvényes kamatláb 10,22 százalék, ami több mint egy százalékpontos mérséklést jelent.

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek