szerző:
MTI

Szlovákiában januárban átlagosan 2,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a szabályozott, főleg közüzemi árak év elején szokásos emelése miatt, és 4,1 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken.

Decemberben 3,7 százalékos, novemberben 3,4 százalékos, októberben 3,5 százalékos, szeptemberben 2,3 százalékos, tavaly januárban 3,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció Szlovákiában. 

Riasztóbb, hogy a szabályozott árak nélkül is gyorsult az infláció: az így számolt maginfláció egy hónap alatt 1,1 százalékos volt a decemberi 0,1 százalék után, tizenkét hónapra 1,9 százalékra gyorsult a decemberi 1,7 százalékról. Tavaly januárban 1,4 százalékos volt a maginfláció.

A Szlovák Nemzeti Bank a legutóbbi, január végi kamatértekezletén ismét változatlanul, 3,00 százalékon hagyta az irányadó kamatát. Utoljára tavaly február végén nyúlt az alapkamathoz, egy százalékponttal 3,00 százalékra csökkentve azt, a szlovák korona drágulása miatt. A bank 2004-ben összesen 2 százalékponttal csökkentette alapkamatát. 

Az elemzők szerint a központi bank egyelőre fenntarthatja enyhe pénzügypolitikáját, de kamatcsökkentést végképp kizár a GDP-növekedés erőteljes gyorsulása is. Az inflációt a távhő és földgáz októbertől életbe lépett központi áremelése lódította meg, és éberségre inti a bankot az is, hogy a lakossági fogyasztás ugyancsak erőteljesen növekszik, már eddig is a nagy bérkiáramlás miatt.

A lakossági fogyasztást a reálbérek növekedése táplálja leginkább. Ezek átlagos növekménye a tavalyi harmadik negyedévben a szlovák iparban 7,6 százalékos, a második negyedévben 5,6 százalékos volt, miután a 2004-es harmadik negyedben még csak 1,2 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest. 

Ennek ellenére még a bank célja, a 3-4 százalék közötti sávban maradt év végére a tizenkét havi évi infláció, habár a bankban 4,4 százalékot jósoltak. Év végére a központi bank célja a hivatalos megfogalmazás szerint 3,5 százalék volt, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel. A központi bankban mindenesetre úgy vélik, hogy a tervezett, további gázáremelés sem befolyásolja a jegybank 2006-ra és 2007-re vonatkozó inflációs célját. A bank most 3,1 százalékos évi átlagos inflációt jósol idénre, azaz 2006-ra, és 1,9 százalékot jövőre, a tizenkét havi inflációt pedig 2,5 százalékra várja idén decemberre, és 1,9 százalékra 2007. decemberre. 

A szlovák központi bankban azt mondták, hogy az energia külső eredetű, kora őszi drágulására nem akarnak külön reagálni, azonban az olaj és az üzemanyagok árát mindenképpen veszélyes inflációs tényezőnek tartják, például a bérmegállapodásokra gyakorolt hatásuk miatt. A bankban megjegyzik, hogy gyorsul a lakossági és a vállalati hitelezés, de megnyugtatónak tartják, hogy a tavalyi, 33,9 milliárd szlovák koronás költségvetési hiány jelentősen, 27,6 milliárd koronával kisebb volt a tervezettnél - vagyis a tervnek csak az 55,1 százalékát érte el -, noha az adóbevételek valamelyest csökkentek az egykulcsos rendszer 2004-es bevezetése miatt. (Mintegy ezer magyar vállalkozás telepítette át a székhelyét Magyarországról Szlovákia határ menti övezetébe, a 19 százalékos egységes adó és az azonos mértékű áfakulcs vonzereje miatt, írta tavaly júliusban a SME című szlovák lap.)  

Az utolsó negyedév GDP-adatait márciusban közlik. A tavalyi harmadik negyedévben 6,2 százalékra gyorsult a növekedés a második negyedévi 5,1 százalékról, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

A gyorsulás fő táplálója a termelő-beruházás volt, amelyet nagy külföldi tőke-beáramlás segít, főleg az autóiparba. A termelő-beruházások 16,5 százalékkal gyarapodtak a harmadik negyedévben, miután a másodikban 10,7 százalékkal bővültek az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Szlovák kormányforrásból már kiszivárgott, hogy a francia PSA Peugeot Citroen esetleg 357 millió euróval többet ruház be a Nagyszombaton (Trnava) épülő új gyárába az eredetileg tervezett 700 milliónál, hogy a tervezett évi 300 ezernél nagyobb, évi 450 ezer autós kapacitással kezdhesse majd ott a termelést, várhatóan már jövőre.

A szlovák háztartások fogyasztása 6,2 százalékkal nőtt a második negyedévi, 5,6 százalékos többlet után, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

Az egy évvel azelőttihez képest a kivitel 16,1 százalékkal, a behozatal 11,6 százalékkal nőtt, megfordult a második negyedévi irányzat, amikor az export 5,0 százalékkal, az import 6,9 százalékkal emelkedett, átmenetileg növelve a kereskedelmi deficitet a beruházási javak gyors érkezése miatt.

A tavalyi egész évre 5,7 százalékos, idén az első negyedévre ugyancsak 5,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt a hivatal a harmadik negyedévi eredmények ismertetése után. Szeptember végén, a második negyedévi adatok ismertetésekor, a statisztikai hivatal még 5,1 százalékra rontotta a tavalyi előrejelzését a korábban jósolt 5,3 százalékról. 

Az idei szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozták változatlan áron számolva, és azt remélik, hogy a gyors növekedés továbbra is segíteni fog a hiány féken tartásában, javítva az euró  bevezetésének esélyét. A központi bank 6,2 százalékot, az OECD 5,0 százalékot, az EU 5,5 százalékot vár az idén Szlovákiában, és 6,3 százalékos ütemet 2007-ben. 

A szlovák kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2007-ben változatlan áron, amikor már teljes erővel termel majd a francia Peugeot és a dél-koreai Kia új gyára Szlovákiában. Szlovákia gazdasága 5,1 százalékkal bővült a tavalyi első negyedévben is az egy évvel azelőttihez képest. 

A 2004-es utolsó negyedben 5,8 százalékos volt a GDP-növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a 2004-es harmadik negyedben 5,3 százalékos. 2004-ben egész évben 5,5 százalékkal nőtt a szlovák hazai össztermék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Az S&P is felminősítette Szlovákiát

A Fitch Ratings után a Standard & Poor's is a magyar osztályzat fölé emelte az elsőrendű befektetői sávban Szlovákia szuverén adóskockázati besorolását. Az ország a gyors közfinanszírozási reformok révén három éven belül az euróövezet tagja lehet.

MTI Gazdaság

Szlovákia az euró előszobájában

Az euró bevetésére 2009-től készülő Szlovákia péntekről szombatra virradóra belépett az "euró előszobáját" jelentő ERM-2 rendszerbe, amit az ország vezetői rendkívüli lelkesedéssel üdvözöltek.

Hét nap

SZLOVÁK KORMÁNYVÁLSÁG

Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő lapzártánk után javaslatot kíván benyújtani a parlamentben az ősszel esedékes...

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját

A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját