szerző:
MTI

A parlament elfogadta a tőkepiacról szóló törvény újabb módosítását. Az új szabályok a szövetkezetek részvénytársasággá történő átalakulását, valamint a befolyásszerzést érintik.

A múlt év végén elfogadott új szövetkezeti törvény egyszerűsíti a szövetkezetek zártkörű részvénytársasággá alakulását (zrt). Az átalakulni szándékozó szövetkezetek többsége száznál több taggal rendelkezik, márpedig a tőkepiaci törvény szerint ez kizárja a zártkörűséget. A tagok viszont szeretnék megőrizni az eddigi tulajdonosi kört, így a tőkepiaci törvény mostani módosítása eltekint a százfős limittől, ha a szövetkezet kizárólag a tagjainak ajánl fel részvényeket. E szabályt akkor kell alkalmazni, ha az átalakulást előkészítő közgyűlésre 2005. június 30. után került sor.

A módosítás másik része a befolyásszerzés szabályait érinti. A jogalkotás végső fázisában olyan módosításokat fogadott el a tőkepiaci törvényhez az országgyűlés, amelyek koherenciazavart eredményeztek. Ezt küszöböli ki a mostani módosítás.  

Az eljárás menete a következő: aki nyilvános részvénytársaságban legalább 33 százalékos tulajdonrészt szerez, annak nyilvános ajánlatot  kell tennie a többi tulajdonos felé. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) is bejelentett ajánlatban 30-45 napos elfogadási határidőt kell szabni, amit a felügyelet - kérelemre - egyszer, legfeljebb 15 nappal meghosszabbíthat. A lejárat után két napon belül jelentenie kell az ajánlattevőnek a felügyelet felé az ajánlattétel eredményét, valamint azt is, hogy az ellenértéket megfizette-e vagy nem fizette meg (ez utóbbit indokolnia is kell). 

Amennyiben megszerezte a szavazati jogok 90 százalékát (és kifizette a megvásárolt részvényeket), úgy a maradék részvényekre - 30 napos határidővel - vételi jog illeti meg. Ekkor az ellenérték nem lehet kisebb, mint az előző ajánlatban szereplő ár, vagy az egy részvényre jutó saját tőke közül a magasabb. Ha az ajánlattevő az első lépcsőben a részvények több mint 90 százalékát megszerezte, úgy a maradék tulajdonosok kérhetik az ő részvényeik megvásárlását. A vételár meghatározása ekkor is az előbbiek szerint történik.

A módosított szabályokat azokra a tranzakciókra kell alkalmazni, amelyeknél a nyilvános ajánlattételt a hatálybalépés után nyújtották be a felügyelethez. A törvénymódosítás várhatóan napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben, és ettől számítva a harmadik naptól lesz hatályos.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Módosul a tőkepiaci törvény

Olcsóbbá és egyszerűbbé teheti a befektetéseket, miközben nagyobb védelmet nyújthat a szabálytalankodókkal szemben a hatályos tőkepiaci törvény - elsősorban az EU-irányelvek kötelező átvétele miatti - módosítása, aminek parlamenti vitája e héten kezdődött.

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?