szerző:
MTI

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint 2008-ban Magyarország beléphet az ERM II. árfolyam-rendszerbe.

A gazdasági és közlekedési miniszter pénteken Győrben egy gazdasági fórumon elmondta, 2010-ben az euró lehet a magyar fizetőeszköz. Ennek azonban feltétele a gazdaság növekedésének gyorsítása, az állam takarékosabbá tétele és az uniós források jó felhasználása. Kóka János közölte, hogy a gazdasági növekedés 4 százalékról 5 százalékra történő emelése 200 milliárd forint többlet nemzeti összterméket jelent, amelynek jövedelem-centralizációs hatása 80-100 milliárd forint többlet bevételt hozna egy évben az államkasszába. A miniszter nem csak a kisebb, olcsóbb és dinamikusabb állam mellett érvelt, hanem fontosnak tartja az állam kivonulását azokból a vállalkozásokból, ahol szerepvállalása nem feltétlenül szükséges. A maradék privatizálható cégek piacra vitele 100 milliárd forintot hozna - tette hozzá. Kóka János az uniós támogatásokról elmondta, 2007-től háromszor-négyszer annyi fejlesztési pénzzel lehet számolni egy év alatt, mint korábban összesen. A gazdasági fórumon szó volt az M1-es autópálya Mosonmagyaróvár és országhatár közötti szakaszának díjmentesítéséről. A helyiek által felvetett javaslatot Kóka János nem támogatta, mondván, hogy az országhatár az egyedüli érdemi lehetőség a külföldi bliccelők megállítására, akik az összes nem fizető 30 százalékát teszik ki. Ha Mosonmagyaróvár és az országhatár között nincs autópályadíj, azzal ez az ellenőrzési esély is megszűnik - tette hozzá. A miniszter szerint a problémára az elektronikus díjfizetési rendszer bevezetése ad majd megoldást, amelynek lényege, hogy a díj mértékét a pályahasználattól teszik függővé. Kóka János hozzátette azt szeretné, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, már 2007-től lehetővé váljon a tehergépjárműveknek és 2008-tól gépjárműveknek is az elektronikus díjfizetés. Ezen a területen a fejlesztések eredményeként néhány héten belül lehetőség nyílik arra, hogy sms-ben vásároljanak matricát az autósok - közölte a miniszter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról