szerző:
MTI

A monetáris bázis az idén januárban 165,2 milliárd forinttal a decemberi 2.405 milliárd forintról 2.239,8 milliárd forintra csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Összetevői közül a forgalomban lévő készpénz havi átlagállománya 103,5 milliárd forinttal 1.684,7 milliárd forintra csökkent, az egyéb monetáris pénzügyi intézmények bankszámláinak havi átlagos állománya 5,9 milliárd forinttal 534,5 milliárd forintra növekedett, az egyéb monetáris pénzügyi intézmények egynapos betéteinek havi átlagállománya pedig 67,6 milliárd forinttal 20,6 milliárd forintra csökkent.

A monetáris bázis rövid bázisú évesített növekedési indexe januárban 107 százalék volt, 7,6 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél.

Az MNB tájékoztatása szerint az egyéb - jegybankon kívüli - monetáris pénzügyi intézmények által elhelyezett betétek állománya decemberről januárra 48,3 milliárd forinttal 1.755,2 milliárd forintra csökkent, az egyéb monetáris pénzügyi intézményeknek nyújtott hitelek állománya pedig 27,1 milliárd forinttal 31,2 milliárd forintra növekedett.

A központi kormányzatnak nyújtott hitelek állománya 2,1 milliárd forinttal 89,9 milliárd forintra csökkent, a központi kormányzat által elhelyezett betétek állománya 351,3 milliárd forinttal 634,8 milliárd forintra emelkedett.

A jegybank külfölddel szembeni nettó követelésállománya 218,8 milliárd forinttal nőtt decemberhez képest. A külfölddel szembeni követelések állománya 225,3 milliárd forinttal 4.438,9 milliárd forintra, a tartozásoké 6,5 milliárd forinttal 547,3 milliárd forintra nőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról