szerző:
MTI

Hétfőn, átmeneti drágulás után, tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, továbbra is a bőségesnek tartott amerikai stratégiai tartalékok miatt.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, márciusi határidőre hétfő reggel hordónként (159 liter) 61,51 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 33 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál. Hajnalban előbb 21 centtel drágább, majd 32 centtel olcsóbb volt a pénteki NYMEX-zárónál.

A West Texas Intermediate áprilisra pénteken hordónként 62,86 dolláron zárt a NYMEX-en, 73 centtel olcsóbban, mint csütörtökön. Csütörtökön 6 centtel drágult, szerdán 61 centtel olcsóbbodott, kedden 1,94 dollárral olcsóbbodott, múlt hétfőn 14 centtel olcsóbbodott, előtte pénteken 73 centtel drágult.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, márciusi határidőre hétfő reggel gallononként (3,78 liter) 1,4586 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0035 dollárral olcsóbb a pénteki NYMEX-zárónál. Az ólmozatlan normálbenzin áprilisra pénteken gallononként 1,6255 dolláron zárt a NYMEX-en, 0,0591 dollárral olcsóbban, mint csütörtökön.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 59,30 dollár volt a legközelebbi, márciusi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 34 centtel olcsóbb a pénteki zárónál. A Brent áprilisra hétfő reggel hordónkén 60,77 dollár volt az IPE-jegyzésben, 29 centtel olcsóbb a pénteki árnál.

A West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát tavaly, 2005. augusztus 30-án napközben érte el, hordónként 70,85 dolláron. A 2004-es árcsúcs 2004. október 25-én volt, hordónként 55,67 dolláron, szintén napközben. Az ólommentes normálbenzin a legközelebbi határidőre az eddigi rekordját tavaly augusztus 31-én érte el a NYMEX-en, 2,9200 dolláron. A Brent a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát tavaly, 2005. augusztus 30-án napközben érte el, hordónként 68,89 dolláron.

Hétfő reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 546,40 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 4,85 dollárral olcsóbb a pénteki későinél. Múlt héten kedden, erős profitkivétel miatt, több mint 20 dollárral olcsóbbodott, ez volt a legnagyobb napi vesztesége 13 éven belül. Az arany unciánként (31,1035 gramm) 517,20 dolláron végezte a tavalyi évet Londonban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Kedden tovább drágul az olaj

Kedden tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, ismét az iráni atomprogram keltette aggodalmak miatt és azért, mert a szokásosnál nagyobb kapacitások karbantartását végezték a kitermelők., köztük az ExxonMobil legnagyobb létesítményében. Az árak annak ellenére felfelé kúsztak a reggeli órákban, hogy a kedden rendezendő OPEC-értekezleten a kartell várhatóan a mostani magas szinten hagyja a kitermelést.

Gazdaság

Tovább emelkedett az olaj ára

A márciusi szállítású amerikai és a Brent könnyűolaj hordónkénti ára pénteken már a második egymást követő napon emelkedett.

MTI Gazdaság

Olaj: újabb londoni ház emeli árjóslatát Irán miatt

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző irodájának keddi feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint az iráni olajexport fennakadását a bank továbbra is alacsony valószínűségű, de bekövetkezte esetén erőteljes piaci hatású fejleménynek tekinti.

MTI Gazdaság

Olaj: drágul

Tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, a korábbi, eltúlzottnak tartott visszaesés kiigazításaképpen, mivel a piaci meggyőződés továbbra is az, hogy az olaj hosszabb távon drága marad az iráni és a nigériai fejlemények okozta ellátási kockázatok miatt.

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását