szerző:
MTI

A szlovák közlekedési minisztérium hétfői bejelentése szerint pénteken aláírják a pozsonyi és kassai repülőtér privatizációs szerződését. A szlovákiai ellenállás dacára mégis a TwoOne konzorciumnyerte el a két repülőtér többségi részét.

Legmagasabb végső ajánlatával mégis a Flughafen Wien, a Raiffeisen Zentralbank és a szlovák Penta pénzügyi csoport alkotta TwoOne konzorciumé a pozsonyi és kassai repülőtér többségi része - jelentette február elején a szlovák rádi.  A szerződés azonban csak akkor lép érvénybe, ha a szlovák és az osztrák versenyhivatal is  áldását adja rá.

A TwoOne 4,52 milliárd koronát ajánlott a második fordulóban, a rivális spanyol Albertis-csoport csak 3,307 milliárd koronát. Ezzel a TwoOne az első fordulós, befektetésekkel együtt 15,18 milliárd koronás ajánlatával összesen közel 19,7 milliárd koronát (530 millió eurót) ad a két repülőtér 66 százalékáért.
   
Szlovákia a korábban bejelentetthez képest többször elhalasztotta a két állami tulajdonban lévő repülőtér privatizációjára kiírt pályázat győztesének kihirdetését.

A TwoOne a két légikikötő többségi részesedésének a megszerzéséért 6,9 milliárd korona (1 euró=31,1 korona) vételi árat ajánlott az első fordulóban, továbbá 8,3 milliárd korona befektetést a repülőterek infrastruktúrájának a korszerűsítésére, ami így együttesen 15,18 milliárd koronát tett ki.
   
A pályázaton a TwoOne mellett eredetileg a spanyol Abertis építőipari vállalat repülőtér-üzemeltető vállalata, a TBI Plc és a szlovák JandT befektető társaság által alakított konzorcium, a német Köln-Bonn GmbH, a kanadai SNC-Lavalin és az osztrák Airport Consulting Vienna GmbH által alapított ISAP konzorcium, valamint a török JandT Finance Group repülőtér építő és üzemeltető vállalat
indult.

Versenyjogi aggályok;
Bécs-Pozsony vizsonylat
A szlovák sajtó számos olyan véleménynek adott hangot, amely szerint a szomszédos bécsi repülőtér üzemeltetőjének tulajdonszerzése megszüntetné a versenyhelyzetet a két repülőtér között, ami végső soron a fogyasztókat károsítaná. Bécs jelenleg a legmagasabb, Pozsony pedig a legalacsonyabb repülőtér-használati díjat számítja fel Közép-Európában. A Ryanair már jelezte, hogy megszűnteti pozsonyi járatait, ha Bécs ráteszi a kezét a repülőtérre. A szlovák versenyhivatal is fenntartásainak adott hangot a két szomszédos repülőtér összekötésével kapcsolatban. Formális ellenvetést azonban egyelőre nem tett.
   
A TwoOne véleménye szerint azonban a pozsonyi repülőtér profitálna a bécsi légiforgalmi piachoz való hozzáférésből és a két repülőtér együttműködése javítaná a versenypozíciót a térségben.
   
Az ISAP már novemberben jelezte, hogy az EU versenyjogi bizottsága elé viszi az ügyet, ha a bécsi repülőtér üzemeltetője nyeri meg a pályázatot. Véleménye szerint a lényegesen nagyobb bécsi versenytárs tulajdonszerzése sértené a versenyjogot és monopolhelyzetet teremtene a térségben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A szobor, amely gyógyítja a nőket

A szobor, amely gyógyítja a nőket

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné