szerző:
MTI

Közel 15 százalékkal nőtt a biztosítási piac tavaly, a 27 biztosító 686 milliárd forint bevételt ért el a díjakból.

A magyarországi biztosítási piacot alkotó 27 biztosító 2005-ben 686,46 milliárd forint díjbevételt ért el, 14,7 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi 598,5 milliárd forint - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tavalyi évet összegző adataiból.

Növekedett az életbiztosításokból származó díjbevétel az összdíjbevételen belül: míg 2004-ben az 598,5 milliárd forintnyi díj alig több mint 40 százaléka származott életbiztosításokból, addig tavaly már 44 százaléka, 302,1 milliárd forint. Az életbiztosítási díjak 20 százalékkal, a 2004. évi 243,29 milliárd forintról 302,1 milliárd forintra bővültek, a nem életbiztosítások 10,8 százalékkal, az egy évvel korábbi 355,22 milliárd forintról 384,36 milliárd forintra növekedtek.

Tavaly a díjbevétel 51,55 százalékát, 353,89 milliárd forintot fizettek ki a cégek károkra és szolgáltatásokra, egy évvel korábban 311,85 milliárd forintot, a díjbevétel 52 százalékát. Életbiztosítási szolgáltatásokra fizették ki a cégek a kifizetések harmadát, 136,69 milliárd forintot, e mögött feltehetően a nagy tömegben lejáró életbiztosítási szerződések állnak.

A tavalyi, 384,36 milliárdos nem életbiztosítási bevételek közel harmadát, 122,66 milliárd forintot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjbevételek adták. A "kötelezős" károkra kifizetett díj aránya ennél magasabb: a tavaly kifizetett 101,98 milliárd forint az összes nem életbiztosítási szerződésre kifizetett 217,19 milliárd forint közel fele.

A tavalyi díjbevétel 27,73 százalékát, 190,37 milliárd forintot költségként számoltak el a társaságok, egy évvel korábban 174,74 milliárd forintot, 29,1 százalékot. A tavalyi költségek több, mint felét, 105,72 milliárd forintot a szerzési költségek tették ki, 65,49 milliárd forintot az igazgatási költségek, 15,95 milliárdot a kárrendezéssel kapcsolatos, 3,2 milliárd forintot pedig a befektetéssel kapcsolatos költségek adták.

2005 végén 11,189 millió darab szerződést kezeltek a biztosítók, 8,72 millió darab nem életbiztosítási és 2,26 millió darab életbiztosítási kötvényt. Egy évvel korábban még 1,5 millió darabbal magasabb volt a szerződésszám. Életbiztosítási szerződésből 2005 végén 227 ezer darabbal kevesebbet kezeltek a cégek, mint egy évvel korábban, a nem életbiztosítási szerződések darabszáma több mint 1,2 millió darabbal maradt alatta az egy évvel korábbinak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

PM-INTŐ A BIZTOSÍTÓKNAK

Az ügyfelek félrevezetése okán közleményben marasztalta el a biztosítókat a Pénzügyminisztérium (PM), mert szerinte...

MTI Gazdaság

A természeti katasztrófák ellenére is nő a biztosítók nyeresége

Az elmúlt félév természeti katasztrófái ellenére Európa 10 vezető biztosítója 50 százalékkal növelte idei első féléves adózatlan nyereségét, s a magyarországi biztosító társaságok is 14 százalékkal magasabb mérleg szerinti nyereséget értek el 2005 első félévében, mint egy évvel korábban - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzügyi szektor idei első félévéről szóló beszámolójában.

MTI Gazdaság

A biztosítók kétszer annyit szedtek be, mint amennyit kifizettek

A magyarországi biztosítókhoz 2005 első negyedévében 176,83 milliárd forint díj folyt be, 13,08 százalékkal több, mint a 2004 első három hónapjában bevételezett 156,37 milliárd forint. A növekedés jócskán meghaladta a 2003 első negyedéve és 2004 első negyedéve között mért 8,16 százalékos bővülést – derül ki a magyar biztosítótársaságok idei első negyedéves adataiból.

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Egyszer csak egy madár tűnt fel a Singapore Airlines Londonba tartó járatán

Egyszer csak egy madár tűnt fel a Singapore Airlines Londonba tartó járatán

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak