szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gazdasági növekedést vár az új Fed-elnök, Ben Bernanke. Alan Greenspan utódja kongresszusi meghallgatásán nem zárta ki az újabb kamatemelés lehetőségét.

Világszerte óriási érdeklődéssel várták a Fed új elnökének bemutatkozó beszédét. Alan Greenspan utódjának szerdán kezdődött a kongresszusi meghallgatása. Az amerikai jegybank elnöki székét február elseje óta elfoglaló Ben Bernanke szerint az amerikai gazdaság újra lendületbe jött a tavaly év végi lassulás után, bár továbbra sem múltak el az inflációs veszélyek – tudósít az AP hírügynökség.

Ben Bernanke Fed-elnök
© AP
Az amerikai gazdaság tavaly év végén nagyon lelassult: csupán 1,1 százalékkal bővült a GDP, ami három éve a legalacsonyabb érték. Az előrejelzések szerint az idei első negyedben ez megváltozik, az utóbbi időben ugyanis egyre javuló gazdasági adatokról érkeznek hírek.

Beszédében a Fed elnöke jelezte, hogy az idén 3,5 százalékos bővülést vár az amerikai gazdaságtól. Számítások szerint az infláció 2 százalék körüli lesz, a növekvő energia- és élelmiszerárak miatt. A munkanélküliségi ráta valószínűleg nem változik sem az idén, sem jövőre - a tavalyihoz hasonló, 4,75-5 százalékos lesz a várakozások szerint.

Fókuszban a kamatemelési politika

Bernanke beszéde előtt a legnagyobb kérdés az volt, megszakad-e a két éve tartó kamatemelési ciklus. Az AP tudósítása szerint az új Fed-elnök nem zárta ki, hogy tovább emelik a jegybanki alapkamatot a közeljövőben. Alan Greenspan leköszönő elnökként egyik utolsó döntésével 4,5 százalékra emelte az alapkamatot. Ez a tizennegyedik emelés volt 2004 júniusa óta.

Bernanke a jövőben részletes elemzéseket ígér a gazdaság állapotáról, a várható inflációról, és a monetáris politika ezeken a jelentéseken alapul majd. Bernanke a Fed vezetőjeként először március 27-28-án elnököl olyan ülésen, amely a jegybanki alapkamat nagyságáról dönt.

Az új Fed-elnök beszéde előtt enyhe csökkenéssel nyitottak az Egyesült Államok legfontosabb részvényindexei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemzetközi gazdaság

Alan Greenspan

Alan Greenspan, az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed elnöke 18,5 év után monetáris szigorítással búcsúzott: 2004...

MTI Gazdaság

Greenspan szerint az amerikai gazdaság szilárd lábakon áll

Alan Greenspan, az amerikai jegybank (Fed) elnöke a kongresszus közös gazdasági bizottsága előtt tartott beszédében szervezete elkötelezettségét hangoztatta a további fokozatos kamatemelés mellett, és gyakorlatilag eloszlatta azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai gazdaság elnyújtott lassulás elé néz.

Gazdaság

Greenspan: újabb négy év a Fed élén

Az amerikai szenátus csütörtökön egyhangúlag megszavazta Alan Greenspan ötödik mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő FED élén.

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok