szerző:
hvg.hu

Hitellé változtatható lakáslízing-konstrukcióval bővült a finanszírozási piac. Új és használt, budapesti és vidéki ingatlanokra egyaránt köthető lízing-, illetve hitelszerződés.

Eddigi tapasztalataink szerint igen nagyfokú érdeklődés mutatkozik a magánszemélyeknek nyújtott lízingkonstrukciók iránt, ami arra utal, hogy az új típusú finanszírozás megjelenése új keresletet generál a piacon - mondta Tölgyes László, a BG Hitel és Lízing vezérigazgatója.

Az ingatlanlízing lényege, hogy az ingatlan az utolsó törlesztő részlet kifizetéséig az ingatlancég tulajdonában marad, a lízingbe vevőhöz csak a teljes tartozás kifizetése után kerül. 

A konstrukció megjelenésével magánszemélyek számára önerő nélkül is lehetővé válik a lakásvásárlás. A BG Hitel és Lízinghez beérkezett igények 12-20 millió forint értékű lakásokra szólnak, de több egyedi, nagyobb értékű kérelem is érkezett a cégekhez. Az igénylők túlnyomó többsége budapesti lakos.

„Az ügyfelek közel harmada úgy keres finanszírozási megoldást, hogy még nem döntött a hitel és a lízing között. Ilyen esetekben kifejezetten pozitív a fogadtatása annak, hogy egy helyen össze lehet hasonlítani a hitel és a lízing megoldásokat, illetve személyre szabottan ajánlható finanszírozási megoldás, hiszen a két konstrukció eltérő célcsoport számára jelent előnyöket" - magyarázta Tölgyes László.

A lízingcég a közelmúltban egy olyan svájci frank alapú, kombinált lízingterméket vezetett be, amely lehetővé teszi, hogy a hiteleknél elvárt önerő visszafizetését követően a lízingkonstrukció hitellé váltható. Az utóbbi előnye, hogy az 1-1,5 százalékkal olcsóbb, mint a lízing és a lakás a lízingelő tulajdonába kerül. 

A cég új és használt, budapesti és vidéki ingatlanokra egyaránt köt lízing-, illetve hitelszerződést. Budapesten nulla, vidéken 15 százalék önerővel, használt lakásokra Budapesten és vidéken egyaránt 20 százalék önerőre van szükség. A nagyobb önerő az új vidéki ingatlan esetében azért indokolt, mert ott relatíve magasabb a finanszírozó kockázata, lévén a budapestinél kisebb az ingatlanforgalom.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Önerő nélküli lakáslízing, egyelőre borsos áron

Önerő nélküli lakáslízing konstrukciót kínál elsőként az új lakások megszerzéséhez november 14-től az OTP Bank Rt. leányvállalatán, az OTP-SCD Lízing Rt.-n keresztül. A használt lakások lízingfinanszírozásához azonban már 30 százalékos önerő szükséges.

hvg.hu Gazdaság

Lakáslízingteszt

Immár igazi verseny folyik a lakáslízingpiacon, hiszen négy nagyobb cég kínálja alacsony önerejű konstrukcióit a vevőjelölteknek. Mi a különbség közöttük, milyen arányban finanszírozzák a vételt, és mennyi terhet kell fizetnünk, ha hitel helyett lízingelünk? A hazai sajtó első piaci összehasonlítása következik.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: hitel vagy lízing?

Kinek jó az újonnan bevezetett lakáslízing, és milyen rejtett csapdákat tartogat a kis önerejű konstrukció? Vannak-e rejtett előnyei az eddig ismert ingatlanhiteleknek? Összevetettük a friss és a már évek óta futó finanszírozási formákat.

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Embertelen körülmények között tartottak idősöket, hogy ügyvédi segítséggel elszedjék a lakásukat

Embertelen körülmények között tartottak idősöket, hogy ügyvédi segítséggel elszedjék a lakásukat

Csaló fesztiválszervezők ellen nyomoz a NAV

Csaló fesztiválszervezők ellen nyomoz a NAV

Párizs főpolgármestere végrehajtja azt, amiről Puzsér Budapesten álmodik

Párizs főpolgármestere végrehajtja azt, amiről Puzsér Budapesten álmodik