szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn reggel 262,60/70 forinton jegyezték az eurót, ez egy forintos erősödés a péntek délutáni árfolyamnál. A FED keddi kamatdöntő ülése előtt valószínűleg gyengülni fog a forint.

A forint hétfőn erősebben nyitott a bankközi devizapiacon, de a nyitást követően gyengülni kezdett. Az eurót kilenc óra tájban 262,60/70 forinton jegyezték, több mint egy forinttal gyengébben a pénteki 263,90/264,00 forintnál.

A forint 48 bázisponttal 7,00 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Fél tízig jelentős forgalomban 264 forintig erősödött az euró, a zloty pontosan ugyanazt a pályát írta le, mint a forint. A dollár a kereskedés első órájában 218-219,50 forint között ingadozott, fél tízkor 219,00/30 forinton állt a kurzus, több mint egy forinttal gyengébben a pénteki 220,65/80 forintnál.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED keddre várt 25 bázispontos kamatemelése előtt nem számítanak arra, hogy a forint erősödése tartós lehet, inkább a gyengülés valószínű a feltörekvő, és a régiós piacokon is - mondják kereskedők.

A forintpiacot továbbra is a likviditásbőség jellemzi. Az overnight és tomnext kamat harmadik napja az 5 százalékos jegybanki betéti kamat alatt, 4,75/85 százalékon van. A likviditási felesleg szerdán a Magyar Nemzeti Bank kéthetes betétjébe vándorol majd, ahol a bankok kéthetes betétállománya már jelenleg is valamivel 1,211 milliárd forint felett van. Az egy hetes lejáraton már 5,8-6,0 százalékon áll a kamat, ami jelzi, hogy a piac számít a likviditás szűkülésére.

Az állampapírok másodlagos piacán reggel a forint erősödésével párhuzamosan volt némi vételi érdeklődés, a hozamszintek azonban gyakorlatilag változatlan szinten maradtak. A héten a 2009/E államkötvényből 70 milliárd forintnyit, a 2020/A államkötvényből pedig 20 milliárd forintnyit hirdetett meg értékesítésre az Államadósság Kezelő Központ. Az amerikai kamatok emelkedésével kapcsolatos várakozások következtében az amerikai tízéves kincstárjegy hozamának emelkedése valószínűleg a magyar állampapírok hozamának emelkedését is előidézi majd - mondták a piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyek

Forintkerülők

A váratlanul érkezett forintgyengülés sem vette el a banki kuncsaftok kedvét a devizában való eladósodástól. De nincs is választási lehetőségük, a forinthitelezésben ugyanis nem versenyeznek egymással a bankok.

MTI/hvg.hu Gazdaság

268-ig esett a forint

Tovább gyengült a forint szerdán, és a délelőtt folyamán megint átlépte a 265-ös határt. A hazai valuta megint régió valutáival gyengül együtt.

MTI Gazdaság

Erősödött a forint a bankközin

Erősödött a forint csütörtökön reggel a bankközi devizapiacon, az eurót fél tízkor 265,20/40 forinton jegyezték, több mint egy forinttal alacsonyabban a szerda délutáni 266,55/70 forintnál.

MTI Gazdaság

Megint gyengébb a forint

Pénteken gyengébben nyitott a forint a bankközi devizapiacon, az eurót 264,60/90 forinton jegyezték, egy forinttal drágábban, mint csütörtök este.

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez

2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez