szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 265,70/80 forinton jegyezték, több mint egy forinttal magasabban a 264,50/60 forintos hétfői árfolyamnál.

A forint 43 bázisponttal 5,88 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. 

A keddi kereskedést az USA jegybankja szerepét betöltő FED kamatdöntésére való várakozás határozta meg, noha a piac már beárazott egy 25 bázispontos amerikai kamatemelést. A magyar idő szerint késő este megjelenő indoklás azonban hullámokat vethet a piacon aszerint, hogy abból a kamatemelési ciklus végét, vagy májusra további kamatemelést olvashat-e ki a piac. A kedden közzétett Ifo német gazdasági jelentés alapján egyre valószínűbbnek látszik egy májusi kamatemelés az euró övezetben, ami ugyancsak nem kedvez a régiós valutáknak.

Az euróval 265,70 és 266,60 forint között hektikusan mozgó árfolyamon kereskedtek, a magyar valuta piaci szereplők szerint szoros korrelációban mozgott a lengyellel. A feltörekvő piacok valutái közül csak az izlandi tudott valamennyit erősödni, a török, a brazil és a mexikói valuták azonban továbbra is gyengélkednek. Az amerikai kamatdöntés után folytatódhat ez az irányzat, és félő, hogy abból a régió valutái sem maradnak ki.
 
A dollárral 219-222 forint közötti széles sávban kereskedtek a nap folyamán, a délután jegyzett 219,50/60 forintos kurzus kevéssé tért el a 219,83/96 forintos hétfői árfolyamtól.  

A bankok 723,1 milliárd forint lekötéséről döntöttek a Magyar Nemzeti Bank kéthetes betétjében a szerdán lejáró 578,7 milliárd forinthoz képest, ezzel a bankok kéthetes betétállománya 145 milliárd forinttal 1.356 milliárd forintra emelkedik szerdán. Ezzel a likviditásbőség kisebb lett, amit a szerdára érvényes  tomnext kamat 5,30 százalékos szintje is mutat a korábbi 4,90 százalékkal szemben. 

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt forgalomban emelkedtek a referenciahozamok. Az egy éves lejáraton 8 bázisponttal 6,80 százalékra, a 3-5 évesen 5-6 bázisponttal 7,17, illetve 7,11 százalékra nőttek a benchmarkok.  A tízéves referenciahozam csupán egy bázisponttal emelkedett 7,01 százalékra, a 15 éves pedig 4 bázisponttal 6,85 százalékra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Megint gyengül a forint

A régióval együtt gyengül a forint, kedd reggel egy forinttal többet kértek az euróért, mint tegnap. A befektetők a FED kamatdöntésére várnak.

MTI Gazdaság

Megint gyengébb a forint

Pénteken gyengébben nyitott a forint a bankközi devizapiacon, az eurót 264,60/90 forinton jegyezték, egy forinttal drágábban, mint csütörtök este.

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik