szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Rt.-t jogsértő magatartásáért.

A GVH versenytanácsa a TV2-n sugárzott Született feleségek című sorozatra vonatkozó valótlan állítása miatt marasztalta el az MTM-SBS Televíziót. A GVH közlése szerint a televízió a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor 2005 októberében és novemberében reklámjaiban azt állította, hogy a Született feleségek című sorozat "2005 legnézettebb sorozata".

A hivatal megállapítása szerint ugyanis az eljárásban a szlogen által közvetített állítás valóságát a MTM-SBS Televízió által szolgáltatott adatok nem támasztották alá.

Az indoklás kitér arra, hogy a televíziós csatornák bevételei elsősorban a sugárzott reklámokból származnak, az adott műsor nézettsége befolyással bír a reklámidő iránti keresletre. Ebből fakadóan a nézők választásának befolyásolása a reklámozók döntésére gyakorolt hatása miatt versenyjogi jelentőséggel bír, mert a nézők választása tényleges piaci hatást fejt ki. 

A GVH kiemeli, hogy a csatorna a sorozat vetítésének megkezdése után is alkalmazta a szlogent, ami így a fogyasztók számára azt az üzenetet közvetítette hogy a műsor a Magyarországon sugárzott sorozatok közül a legnézettebb. Az MTM-SBS Televízió azonban ezt szintén nem bizonyította, illetve a nézettségi adatok szerint az állítás nem is felelt meg a valóságnak - jegyzi meg a hivatal.
 
A 40 millió forintos bírság összegének megállapítása során mérlegelték a cég piaci helyzetét, a jogsértő magatartás tanúsításának időtartamát, a reklámozási tevékenység kiterjedt voltát, a jogsértő állítást tartalmazó reklámokkal elért fogyasztók széles körét, valamint a reklámtevékenységgel összefüggésben felmerült költségeket - olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Együttműködéseket tervez a TV2

Új csatorna indítását nem tervezik a TV2 tulajdonosai, a társaság kisebb tévéadókkal való együttműködésben gondolkodik - mondta Kereszty Gábor vezérigazgató csütörtökön. A TV2-t működtető SBS-csoport Magyarországon Az év első felében 13,2 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el - mondta a vezérigazgató.

hvg.hu Gazdaság

A gyógyszerreklámok húzták a TV2 bevételeit

A TV2 kereskedelmi csatorna idén januárban 1,18 milliárd forintos bevételt könyvelt el, ami 24,2 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. A bevétel februárban 1,69 milliárd forintra nőtt, ami 7 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest.

hvg.hu Média

Új műsorokkal és arculattal jelentkezik a TV2

A csatorna ősszel vadonatúj saját gyártású és licence műsorokat indít el. Torres és Csernus rosszcsontokat hajkurásznak, a csatorna sztárjai talkshow-ra ülnek be, s elindul a tengerentúlon már nagy sikert befutott Desperate Housewives is. Újra lesz Megasztár és Bochkor Gábor is új műsorral jelentkezik. Arculati újítással már augusztus 20-án jelentkezett a csatorna.

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Hogyan fog kinézni az oktatás 2030-ban?

Hogyan fog kinézni az oktatás 2030-ban?