szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Bonduelle első üzleti féléve: 4,4 százalékkal csökkent a profit. A cég szerint ennek oka, hogy a viszonylag jó összforgalom és az áremelések nem tudták ellensúlyozni a csomagolóanyag és az energia drágulását.

A francia Bonduelle konzervipari csoport szerdán 16,28 millió eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve decemberrel zárult első feléről, 4,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 17,03 milliónál, IFRS szerint számolva, illetve átszámolva, pedig az adóteher csökkent. Az üzemi eredmény 30,73 millió euróra nőtt 29,71 millióhoz képest, de egyszeri tételek nélkül 29,42 millió euróra csökkent, ugyancsak 29,71 millióhoz képest.

A Nyugat-Európában továbbra is gyenge fogyasztói kereslet ellenére viszonylag jó összforgalom és az áremelések nem tudták eléggé ellensúlyozni a csomagalóanyag és az energia drágulását. A forgalom 0,35 százalékkal 574,7 millió euróra csökkent 576,7 millióhoz képest, változatlan csoportösszetételre számolva csak 0,15 százalékos volt a visszaesés. A helyzet, részben szezonális okból, kissé javult az első üzleti negyedhez képest, amikor a forgalom még 0,6 százalékkal - szervesen 0,8 százalékkal - csökkent az egy évvel azelőttihez képest, 373,6 millió euróra 375,8 millióhoz képest.

A konzervrészleg bevétele az első negyedévben 3,2 százalékkal, az első félévben egészében 1 százalékkal 276,4 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi félév 279,2 milliójáról; a második negyedévben a bevétel már nőtt éves összehasonlításban, 0,9 százalékkal. Elsősorban a kelet-európai piacot dicsérték ezért a Bonduelle-nél. A fagyasztott termékekből az első üzleti negyedévben 0,9 százalékkal kevesebb, az első félévben 2,2 százalékkal kevesebb fogyott, 134 millió euró értékben 137,1 millió helyett.

A friss termékekből az első negyedévben a bevétel 3 százalékkal nőtt, az egész első félévben pedig 2,4 százalékkal emelkedett, 164,3 millió euróra 160,4 millióhoz képest. A teljes bevétel az első üzleti félévben 2,6 százalékkal csökkent az euróövezetben, 488,2 millió euróra az egy évvel korábbi 501,4 millióhoz képest. Az első negyedévben még csak 2,4 százalékos volt a visszaesés. A többi piacon a bevétel 14,9 százalékkal 86,5 millió euróra emelkedett 75,3 millóóhoz képest. Az első negyedévben még csak 12,5 százalékkal bővült a Bonduelle piaca az euróövezeten kívül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában