szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euró árfolyama reggel néhány perc alatt 269 forintig erősörött, de a 270-es szintet nem érte el. A forint gyengülését a régiós hatások mellett a londoni bankok - főleg a JP Morgan - nagy összegű euróvásárlásai okozták. Nem segített Járai Zsigmond szerdai nyilatkozata sem arról, hogy a piac már beárazta a kamatemelést. Az EKB délutáni kamatdöntése után a forint visszaerősödött.

A forint csütörtökön délelőtt együtt gyengült a feltörekvő piacok a valutáival, az Európai Központi Bank(EKB) kamatdöntésének kihirdetése után viszont velük együtt erősödött. Az euróval a nap folyamán 267,10-269,50 forintos széles sávban kereskedtek, a fél négy tájban jegyzett 266,75/80 forintos árfolyam már csak alig több, egy forinttal volt magasabban a szerdai 265,40/50 forintnál. A forint 47 bázisponttal 5,52 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A kereskedők szerint főleg délelőtt volt nagy forgalmú, hektikus kereskedés a bankközi devizapiacon, a forint utoljára 2003 december elején volt olyan gyenge, mint a fél 11 óra tájban jegyzett 269,50 forintos euró kurzus. Szakemberek szerint a forintnak nem tettek ugyan jót Járai Zsigmond jegybankelnök szerdai és csütörtöki média-nyilatkozatai, de Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az euró övezeti kamatdöntés után tett nyilatkozata felsegítette a forintot, s vele együtt a feltörekvő piaci valutákat.

Járai Zsigmond kifejtette, hogy a 265 euró/forintnál erősebb euróárfolyam már veszélyeztetné az inflációs cél tarthatóságát. "A piac beárazta a kamatemelést a következő időszakra, de hogy mi történik, az a gazdaságpolitikai változásoktól függ" - idézte az MNB elnökét a Reuters.

Az EKB nem emelte az irányadó kamatot és Trichet szavaiból, hogy az euróövezetben a vártnál kedvezőbben alakul az infláció, a piacok arra következtettek, hogy az EKB júniusig aligha drágítja a hitelt. Ezért azonnal megindult a már beárazott 25 bázispontos euróövezeti kamatemelés visszaárazása.

Összességében a piac minden szegmensében hatalmas pénzek cseréltek gazdát, kihasználva a nagy ingadozások adta lehetőségeket, hektikusan ingadoztak a feltörekvő valuták is.

A dollárral reggel 217,25/45 forinton, délután 218,00/20 forinton kereskedtek, két forinttal a szerdai 216,06/22 forint felett. A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 5,90/6,10 százalékon maradt, a hosszabb lejáratok kamatai a nap végére heves ingadozás és nagy forgalom után már csak 5 bázisponttal maradtak a szerdai szintek felett.

Az állampapírok másodpiacán délelőtt főleg belföldi befektetők adták el az államkötvényeket, a rövidebb lejáratokon mintegy 10 bázisponttal emelkedett a benchmark a reggeli szintekhez képest, az 5 évnél hosszabb lejáratokon pedig 7 bázisponttal emelkedtek a hozamok. Délután a forint konszolidációjával együtt mintegy 5 bázisponttal mentek lejjebb a hozamok. A hároméves államkötvény referenciahozama 7,30 százalék, a tízévesé 7,21 százalék volt délután.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Zuhan a forint

Tíz előtt néhány perccel 268 forintig erősödött az euró, majd átszakítva a szintet 269 felé zuhan. A kereskedők szerint nem tett jót a forintnak Járai Zsigmond szerda esti nyilatkozata. A piac az EKB kamatdöntő ülését is figyeli.

MTI Gazdaság

A zlotyval együtt gyengült a forint

Gyengült a forint ezen a szerdán is a bankközi devizapiacon, mint március 8. óta minden szerdán. Fél négy tájban az eurót 265,40/50 forinton jegyezték, több mint egy forinttal a keddi 264,30/40-es szint felett.

MTI Gazdaság

Nem változtatott a kamaton az EKB

A várakozásoknak megfelelően az Európai központi Bank nem változtatott az irányadó kamaton. Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet nyilatkozatában júniusra tolta ki egy esetleges kamatemelés lehetőségét.

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G