szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz előtt néhány perccel 268 forintig erősödött az euró, majd átszakítva a szintet 269 felé zuhan. A kereskedők szerint nem tett jót a forintnak Járai Zsigmond szerda esti nyilatkozata. A piac az EKB kamatdöntő ülését is figyeli.

A forint csütörtökön reggel gyengében nyitott a bankközi devizapiacon, az eurót 267,00/10 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 265,40/50 forinttal. A forint 57 bázisponttal 5,42 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Néhány perccel tíz óra előtt 268-ig esett a forint. Néhány perc alatt átszakította a 268-as, majd a 269-es szintet a forint és 270 felé tart. A Portfolio.hu szerint a következő kulcsszint a 270.

A kereskedők nagy forgalomról számolnak be, a londoni bankok - főleg a JP Morgan Bankház - nagy összegű euró vásárlásai jócskán hozzájárulnak a forint gyengüléséhez. Nagy forgalomban a feltörekvő piaci valuták is gyengültek az euró övezeti kamatok emeléséhez fűződő várakozások miatt.

A forint utoljára 2003. december elején volt ilyen gyenge, amikor a forint elleni spekuláció megszakítására a Magyar Nemzeti Bank 300 bázisponttal emelte meg a jegybanki alapkamatot.

A kereskedők szerint a forintnak nem tett jót Járai Zsigmond jegybankelnök szerda este a Reuters hírügynökségnek tett nyilatkozata, mely szerint "A piac beárazta a kamatemelést a következő időszakra, de hogy mi történik az a gazdaságpolitikai változásoktól függ".

A kereskedés első félórájában az eurót 267-267,70 forint között jegyezték, s a nap további részében sem lehet a forint erősödésére számítani. A piacon az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülését, valamint a lengyel politikai eseményeket figyelik, mindkettő inkább az euró malmára hajtja a vizet a kereskedők szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Még gyengül a forint, de nincs katasztrófa

A Magyar Nemzeti Bank szerint a jelenlegi forintárfolyam még nem veszélyezteti az inflációs célt. Egy forintról rendezett konferencián nemzetközi pénzpiaci szakértők egybehangzó álláspontja az volt, hogy a külföldi befektetők egyelőre kivárnak, de a választások után reformokat várnak.

MTI Gazdaság

A zlotyval együtt gyengült a forint

Gyengült a forint ezen a szerdán is a bankközi devizapiacon, mint március 8. óta minden szerdán. Fél négy tájban az eurót 265,40/50 forinton jegyezték, több mint egy forinttal a keddi 264,30/40-es szint felett.

MTI Gazdaság

Erősödött a forint, megnyugodtak a piacok

Csütörtökön erősödött a forint a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 265,40/50 forinton jegyezték, mintegy másfél forinttal a szerdai 267,00/20 forint alatt.

MTI Gazdaság

Gyengül a forint

Az euróval 266,50/80 forinton kereskedtek szerdán, két forinttal magasabban a keddinél.

MTI Gazdaság

Mélypontra gyengült a forint, de visszafordult

Ismét kétéves mélypontra süllyedt a forint a bankközi devizapiacon szerdán napközben, de szinte azonnal megfordult a jegyzés. Az euró árfolyama délután négy óra tájban a 268 forintos napi csúcsponthoz képest már csak 267,00/20 forinton állt, de még ez is több mint egy forinttal volt erősebb a 265,70/80 forintos keddi jegyzésnél.

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják