szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint a választások után nem valószínű éles költségvetési kiigazítás.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a magyarországi választások kimenetelétől függetlenül valószínűtlen, hogy a következő kormány azonnal meredek költségvetési kiigazításba fog, ugyanakkor a "költséges" választási ígéretek teljesítésére sem mutatkozik sok lehetőség.

A Merrill Lynch globális befektetési csoport londoni irodájának heti térségi devizastratégiai elemzése szerint gazdaságpolitikai szempontból az MSZP és a Fidesz teljesítménye "egyformán csalódást keltő", mivel legutóbbi kormányzati időszakaiban mindkét párt egyaránt hozzájárult Magyarország jelenlegi egyensúlytalanságainak kialakulásához.

A ház véleménye szerint ezért a választások eredménye nem jelent majd sem azonnali piaci megkönnyebbülést, sem csalódást. Mivel a piacnak a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettségbe vetett bizalma meglehetősen korlátozott, a piaci szereplők az eredménytől függetlenül a következő kormány tényleges gazdaságpolitikai programjára fognak várni, ami legalább még további néhány hétig magas szinten fogja tartani a politikai bizonytalanságot a választások után is, áll a Merrill Lynch londoni előrejelzésében.

A cég szerint a következő magyar kormány - egyrészt már az őszi önkormányzati választásokra tekintve, másrészt a hitelminősítő intézetek és a brüsszeli bizottság költségvetési vizsgálódásai közepette - aligha fog "szélsőséges" költségvetési döntéseket hozni. Ebben a környezetben valamilyen mérsékelt konszolidációs csomag sokkal valószínűbbnek tűnik, mint akár egy drasztikus kiigazítás, akár a cselekvés teljes elmaradása, áll a Merrill Lynch prognózisában.

A cég szerint a magyar gazdaság - főleg az euróövezeti fellendülés és az ösztönző költségvetési politika hátszelében - határozottan élénkül; a ház azt jósolja, hogy az idei első negyedévi gazdasági növekedés éves összevetésben elérhette az 5,0-5,5 százalékot a tavalyi negyedik negyedévben mért 4,3 százalék után, miközben a teljes kosárra számított fogyasztói infláció nyárig akár 1,0 százalékra is süllyedhet. Az elemzés szerint azonban az ikerdeficit "még csak meg sem mozdult lefelé": a Merrill Lynch elemzői úgy számolnak, hogy mind a kereskedelmi, mind a költségvetési hiány "a GDP 9 százaléka felé tart".

Heti globális feltörekvő piaci elemzésében a JP Morgan befektetési csoport is arra a következtetésre jutott, hogy a választások után "sem várható 180 fokos fordulat" a költségvetési politikában. A pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének elemzői szerint az októberi önkormányzati választások ugyanis jó eséllyel elejét veszik bármilyen erőteljes megszorító intézkedésnek.

A JP Morgan szerint rövid távon az MSZP-től várható inkább hajlandóság bizonyos enyhe kiadáscsökkentési lépésekre, főleg a közszféra áramvonalasítása révén, a Fidesz gazdaságpolitikája pedig középtávon segítheti elő jobban a költségvetési hiány mérséklését.

A 2010-es magyar eurócsatlakozás azonban - amelyet mindegyik párt célnak tekint - mindenképpen "erőteljes kihívás marad", áll a londoni elemzésben, amely szerint a "költséges választási ígéretek" teljesítésére most jóval kisebb a lehetőség, mint négy éve volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon