szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vezető európai hadiipari vállalat bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat az Airbus 20 százalékos tulajdonrészének eladásáról. A befolyt pénzből az amerikai hadiipari piacon terjeszkedne.

Európa első számú hadiipari vállalata, a brit BAE System Plc. pénteken bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a francia-német-spanyol EADS konzorciummal, az Airbus repülőgép gyártójával 20 százalékos tulajdoni részesedésének eladásáról. Az EADS birtokolja a cég fennmaradó 80 százalékát.

A BAE kezdeti stádiumban lévő egyeztetésekről számolt be rövid közleményében. A BBC korábban azt jelentette, hogy a BAE az eladás révén 3 milliárd font bevételhez akarna jutni, és ezt a tőkét az amerikai hadiipari piacon való terjeszkedésre használná fel. Korábban a BAE 4 milliárd dollárért szerezte meg a Bradley harckocsikat gyártó United Defense Industries-t.

A BAE vezérigazgatója pénteken tárgyal a brit kereskedelmi és ipari minisztériumban az eladásról, az ugyanis komoly politikai dilemmákat vet fel. Az eladás révén megszűnne az Airbus szárnyainak gyártása Nagy- Britanniában, ami 13 ezer munkahely felszámolásával járhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az Airbus vitatja a Boeing tavalyi elsőségét

A nyugat-európai Airbus szóvivője szerint körülbelül olyan nagyságrendű rendelésekkel rendelkeznek a 2005-ös évre, mint az amerikai Boeing cég, amely csütörtökön azt közölte, hogy 1002 repülőgépes tavalyi nettó rendelésükkel megelőzték európai vetélytársukat.

MTI Gazdaság

Hetvenezren figyelték az Airbus A380 próbaútját

Szerdán fél tizenegykor elindult első próbaútjára a világ ez idő szerint legnagyobb utasszállító repülőgépe, az Airbus A380-asa. A franciaországi Toulouse repülőterén 70 ezren figyelték az első felszállást.

euractiv.hu Karrier

Ezer mérnököt vesz fel az Airbus

Az Airbus német részlege ezer repülési és elektronikai mérnököt keres, hogy ki tudja elégíteni a repülőgépek iránti megnövekedett keresletet.

42 százalékkal kisebb eséllyel áll meg a szíve annak, aki rendesen alszik

42 százalékkal kisebb eséllyel áll meg a szíve annak, aki rendesen alszik

Momentumos politikust igazolt a DK

Momentumos politikust igazolt a DK

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos